Składniki (2 duże porcje):
- Jogurt naturalny typu greckiego – 400 g;
- Mleczko kokosowe – 340 g;
- Granola – 6 łyżek;
- Maliny – około 200 g;
- Cukier puder, wiórki kokosowe – opcjonalnie.
Jogurt kokosowy z malinami i granolą – wykonanie:
- Mleczko kokosowe chłodzimy przez całą noc w lodówce.
- Po schłodzeniu otwieramy puszkę i zlewamy jego płyną frakcję, nie będziemy jej używać.
- Z ścianek puszki zdejmujemy łyżeczką gęstą, tłustą frakcję mleczka, która się nam oddzieliła dzięki schłodzeniu, łączymy ją w misce z jogurtem greckim.
- Jeśli macie taką potrzebę możecie dosłodzić powstały w ten sposób jogurt kokosowy, wszystko zależy od upodobań.
- Następnie w pucharku lub kieliszku układamy warstwowo – jogurt, na to granolę, znów jogurt i na wierzch maliny. Całość możemy ozdobić na przykład listkami mięty.
- Jogurt kokosowy możemy przygotować sobie wcześniej. Pamiętajmy jednak, żeby całe śniadaniowe danie przygotować bezpośrednio przed spożyciem, bo inaczej granola nasiąknie, a maliny podejdą sokiem.
Smacznego!
Ala