Jogurt kokosowy z malinami i granolą

Jogurt kokosowy z malinami i granolą

Składniki (2 duże porcje):

  • Jogurt naturalny typu greckiego – 400 g;
  • Mleczko kokosowe – 340 g;
  • Granola – 6 łyżek;
  • Maliny – około 200 g;
  • Cukier puder, wiórki kokosowe – opcjonalnie.

Jogurt kokosowy z malinami i granolą – wykonanie:

  • Mleczko kokosowe chłodzimy przez całą noc w lodówce.
  • Po schłodzeniu otwieramy puszkę i zlewamy jego płyną frakcję, nie będziemy jej używać.
  • Z ścianek puszki zdejmujemy łyżeczką gęstą, tłustą frakcję mleczka, która się nam oddzieliła dzięki schłodzeniu, łączymy ją w misce z jogurtem greckim.
  • Jeśli macie taką potrzebę możecie dosłodzić powstały w ten sposób jogurt kokosowy, wszystko zależy od upodobań.
  • Następnie w pucharku lub kieliszku układamy warstwowo – jogurt, na to granolę, znów jogurt i na wierzch maliny. Całość możemy ozdobić na przykład listkami mięty.
  • Jogurt kokosowy możemy przygotować sobie wcześniej. Pamiętajmy jednak, żeby całe śniadaniowe danie przygotować bezpośrednio przed spożyciem, bo inaczej granola nasiąknie, a maliny podejdą sokiem.

Smacznego!

Ala