Kanapka z polędwiczką i cukinią

Kanapka z polędwiczką i cukinią

Składniki:

  • Pieczywo pszenne – np. półbagietka lub ciabatta;
  • Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka;
  • Cukinia – 1/2 sztuki;
  • Oliwa – do smażenia;
  • Sól, pieprz, ostra papryka.

 

Kanapka z polędwiczką i cukinią – wykonanie:

  • Polędwiczkę myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
  • Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.
  • Cukinię myjemy i połowę z niej kroimy w cienkie plasterki lub wstążki.
  • Pieczywo kroimy tak, żeby powstały 4 kanapki.
  • Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na patelni i chwilę obsmażamy na niej cukinię z obu stron.
  • Układamy cukinię na pieczywie, posypujemy solą i ostrą papryką.
  • Na tę samą patelnię dolewamy oliwy i obsmażamy plastry polędwiczki z obu stron (stopień wysmażenie dostosujmy do swoich upodobań).
  • Gorące kawałki mięsa układamy na naszych kanapkach i natychmiast podajemy.
  • Kanapka z polędwiczką i cukinią w wersji „złożonej” może być z powodzeniem zabrana do pracy, czy na łono natury.

Smacznego!

Ala