Składniki:
- Pieczywo pszenne – np. półbagietka lub ciabatta;
- Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka;
- Cukinia – 1/2 sztuki;
- Oliwa – do smażenia;
- Sól, pieprz, ostra papryka.
Kanapka z polędwiczką i cukinią – wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
- Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.
- Cukinię myjemy i połowę z niej kroimy w cienkie plasterki lub wstążki.
- Pieczywo kroimy tak, żeby powstały 4 kanapki.
- Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy na patelni i chwilę obsmażamy na niej cukinię z obu stron.
- Układamy cukinię na pieczywie, posypujemy solą i ostrą papryką.
- Na tę samą patelnię dolewamy oliwy i obsmażamy plastry polędwiczki z obu stron (stopień wysmażenie dostosujmy do swoich upodobań).
- Gorące kawałki mięsa układamy na naszych kanapkach i natychmiast podajemy.
- Kanapka z polędwiczką i cukinią w wersji „złożonej” może być z powodzeniem zabrana do pracy, czy na łono natury.
Smacznego!
Ala