Składniki:
- Kapusta kiszona – 500 g;
- Cebula – 3 duże sztuki;
- Suszone grzyby – 50 g;
- Olej, sól, pieprz;
- Sok z kiszonej kapusty.
Kapusta z grzybami – wykonanie:
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin żeby zmiękły i namokły.
- Kiszoną kapustę kroimy niezbyt drobno, tak samo postępujemy z wyjętymi z wody grzybami.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, delikatnie solimy.
- Kiedy cebula zrobi się szklista zmniejszamy grzanie i dorzucamy kiszoną kapustę oraz grzyby.
- Całość podsmażamy pomalutku, mieszając od czasu do czasu.
- W trakcie smażenia podlewamy kapustę niewielkimi porcjami soku z kapusty, ponieważ powinna ona zmięknąć.
- Dusimy do czasu zmięknięcia kapusty, doprawiamy do smaku.
- Danie to najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przenikną. I uwaga, wcale nie jest łatwo kupić dobrą kiszoną kapustę. Najlepsza jest dobrze ukwaszona i nie sucha. Proponuję na wszelki wypadek dokupić buteleczkę soku z kiszonej kapusty, który może okazać się niezbędny do nadania kapuście właściwej kwaśności i wilgotności. Nie polecam podlewania kapusty wodą, lepiej użyć soku z kapusty i oleju.
- Kapusta z grzybami pasuje świetnie do pieczonej ryby, a jej nadmiar można wrzucić do poświątecznego bigosu.
Smacznego!
Ala