Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • Kapusta kiszona – 500 g;
  • Cebula – 3 duże sztuki;
  • Suszone grzyby – 50 g;
  • Olej, sól, pieprz;
  • Sok z kiszonej kapusty.

Kapusta z grzybami – wykonanie:

  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin żeby zmiękły i namokły.
  • Kiszoną kapustę kroimy niezbyt drobno, tak samo postępujemy z wyjętymi z wody grzybami.
  • Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, delikatnie solimy.
  • Kiedy cebula zrobi się szklista zmniejszamy grzanie i dorzucamy kiszoną kapustę oraz grzyby.
  • Całość podsmażamy pomalutku, mieszając od czasu do czasu.
  • W trakcie smażenia podlewamy kapustę niewielkimi porcjami soku z kapusty, ponieważ powinna ona zmięknąć.
  • Dusimy do czasu zmięknięcia kapusty, doprawiamy do smaku.
  • Danie to najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przenikną. I uwaga, wcale nie jest łatwo kupić dobrą kiszoną kapustę. Najlepsza jest dobrze ukwaszona i nie sucha. Proponuję na wszelki wypadek dokupić buteleczkę soku z kiszonej kapusty, który może okazać się niezbędny do nadania kapuście właściwej kwaśności i wilgotności. Nie polecam podlewania kapusty wodą, lepiej użyć soku z kapusty i oleju.
  • Kapusta z grzybami pasuje świetnie do pieczonej ryby, a jej nadmiar można wrzucić do poświątecznego bigosu.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne