Kasza gryczana zapiekana z parmezanem

Kasza gryczana zapiekana z parmezanem

Składniki:

  • Kasza gryczana prażona – 200 g (kaszy surowej);
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Śmietanka 30% – 250 ml;
  • Parmezan – 50 g;
  • Szalotka – 2 sztuki;
  • Masło, sól, pieprz.

Kasza gryczana zapiekana z parmezanem – wykonanie:

  • Kaszę gryczaną gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i wsypujemy do miski.
  • Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle aż stanie się szklista, następnie przekładamy ją do kaszy, całość mieszamy.
  • W osobnym naczyniu rozbijamy rózgą kuchenną 2 surowe jajka wraz ze śmietaną oraz tartym parmezanem (zostawiamy około 10 g parmezanu do posypania wierzchu naszej zapiekanki).
  • Przyprawiamy śmietanową zalewę solą i pieprzem.
  • Zalewę wlewamy do kaszy i całość dokładnie mieszamy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego kaszę wymieszaną z śmietanową zalewą, wierzch posypujemy tartym parmezanem.
  • Całość zapiekamy w otwartym naczyniu żaroodpornym (30-40 minut w 170 stopniach C).
  • Jeśli wierzch zacznie się za szybko rumienić, przełączamy piekarnik na grzanie tylko od dołu, a wierzch zapiekanki przykrywamy pergaminem do pieczenia.
  • Przed wyjęciem potrawy z piekarnika, proponuję sprawdzić patyczkiem, czy jest ścięta w całej masie.
  • Jeżeli będziemy przygotowywać zapiekankę w wąskim naczyniu, a więc warstwa kaszy będzie wyższa, a powierzchnia parowania mniejsza – całość będzie wymagała dłuższego zapiekania.

zapiekanka z kaszy gryczanej

Smacznego!

Ala