Składniki:
- Kasza gryczana prażona – 200 g (kaszy surowej);
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Śmietanka 30% – 250 ml;
- Parmezan – 50 g;
- Szalotka – 2 sztuki;
- Masło, sól, pieprz.
Kasza gryczana zapiekana z parmezanem – wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i wsypujemy do miski.
- Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle aż stanie się szklista, następnie przekładamy ją do kaszy, całość mieszamy.
- W osobnym naczyniu rozbijamy rózgą kuchenną 2 surowe jajka wraz ze śmietaną oraz tartym parmezanem (zostawiamy około 10 g parmezanu do posypania wierzchu naszej zapiekanki).
- Przyprawiamy śmietanową zalewę solą i pieprzem.
- Zalewę wlewamy do kaszy i całość dokładnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego kaszę wymieszaną z śmietanową zalewą, wierzch posypujemy tartym parmezanem.
- Całość zapiekamy w otwartym naczyniu żaroodpornym (30-40 minut w 170 stopniach C).
- Jeśli wierzch zacznie się za szybko rumienić, przełączamy piekarnik na grzanie tylko od dołu, a wierzch zapiekanki przykrywamy pergaminem do pieczenia.
- Przed wyjęciem potrawy z piekarnika, proponuję sprawdzić patyczkiem, czy jest ścięta w całej masie.
- Jeżeli będziemy przygotowywać zapiekankę w wąskim naczyniu, a więc warstwa kaszy będzie wyższa, a powierzchnia parowania mniejsza – całość będzie wymagała dłuższego zapiekania.
Smacznego!
Ala