Kasza jaglana z suszonymi śliwkami – składniki:
- Kasza jaglana – 1 szklanka;
- Śliwki suszone – 100 g;
- Cukier – 70 g;
- Sól, oliwa/olej, jogurt naturalny.
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami – wykonanie:
- Do 250 ml gorącej wody wsypujemy 70 g cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Wodą z cukrem zalewamy suszone śliwki i zostawiamy do napęcznienia przez 3-4 godziny lub całą noc (ja zostawiłam na noc, bo planowałam kaszę z suszonymi śliwkami przyrządzić na śniadanie).
- Po tym czasie śliwki odcedzamy, kroimy w paseczki. Słodką wodę po odcedzeniu można zostawić, w razie gdyby ktoś miał potrzebę dosłodzenia kaszy.
- Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do momentu, gdy poczujemy delikatnie orzechowy aromat.
- Podprażoną kaszę zalewamy dwiema szklankami wrzątku, solimy (1 płaska łyżeczka), dodajemy oliwę (2 łyżki) i gotujemy powoli około 15 minut.
- Jeśli lubicie bardziej miękką kaszę, trzeba ją pogotować kolejne 5 minut, w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojone w paski śliwki, mieszamy – smakujemy. Jeżeli uznacie danie za mało słodkie, można wlać trochę wody z cukrem pozostałej po moczeniu śliwek, ewentualnie dodać miodu.
- Kaszę przekładamy do miseczek, podajemy z gęstym jogurtem.
Smacznego!
Ala
Literatura:
Zofia Czerny: „Książka kucharska”; Polskie Wydawnictwa Gospodarcze; Warszawa 1953.