Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami – składniki:

  • Kasza jaglana – 1 szklanka;
  • Śliwki suszone – 100 g;
  • Cukier – 70 g;
  • Sól, oliwa/olej, jogurt naturalny.

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami – wykonanie:

  • Do 250 ml gorącej wody wsypujemy 70 g cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • Wodą z cukrem zalewamy suszone śliwki i zostawiamy do napęcznienia przez 3-4 godziny lub całą noc (ja zostawiłam na noc, bo planowałam kaszę z suszonymi śliwkami przyrządzić na śniadanie).
  • Po tym czasie śliwki odcedzamy, kroimy w paseczki. Słodką wodę po odcedzeniu można zostawić, w razie gdyby ktoś miał potrzebę dosłodzenia kaszy.
  • Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do momentu, gdy poczujemy delikatnie orzechowy aromat.
  • Podprażoną kaszę zalewamy dwiema szklankami wrzątku, solimy (1 płaska łyżeczka), dodajemy oliwę (2 łyżki) i gotujemy powoli około 15 minut.
  • Jeśli lubicie bardziej miękką kaszę, trzeba ją pogotować kolejne 5 minut, w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
  • Do ugotowanej kaszy dodajemy pokrojone w paski śliwki, mieszamy – smakujemy. Jeżeli uznacie danie za mało słodkie, można wlać trochę wody z cukrem pozostałej po moczeniu śliwek, ewentualnie dodać miodu.
  • Kaszę przekładamy do miseczek, podajemy z gęstym jogurtem.

jaglanka ze śwliwkami

Smacznego!

Ala

Literatura:
Zofia Czerny: „Książka kucharska”; Polskie Wydawnictwa Gospodarcze; Warszawa 1953.