Składniki:
- Kasza owsiana (surowa) – 200 g;
- Filet z piersi indyka – 500 g;
- Marchewka (może być mrożona) – 450 g;
- Rodzynki – 100 g;
- Śmietana kwaśna 18% lub 22% – 180 g;
- Mąka pszenna – 2 łyżeczki;
- Sól, pieprz, suszony tymianek, cukier do smaku;
- Olej do smażenia.
Kasza owsiana z indykiem i marchewką – wykonanie:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez kwadrans.
- Mięso z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki.
- Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Kiedy mięso jest podsmażone, dodajemy do niego marchewkę oraz sparzone rodzynki wraz z wodą, całość dusimy około 40 minut (mięso powinno być miękkie).
- W tym czasie zabieramy się za kaszę owsianą.
- Przygotowujemy ją według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy, wyjmujemy z woreczków i zostawiamy do odparowania.
- Kwaśną śmietanę mieszamy z dwiema łyżeczkami mąki i przekładamy na patelnię z mięsem.
- Całość mieszamy podgrzewając, aż śmietankowy sos zgęstnieje i wszystkie kawałki dania będą w nim obtoczone.
- Tak przygotowane danie kosztujemy i przyprawiamy jeśli trzeba solą, pieprzem, odrobiną cukru.
- Kaszę wykładamy na talerze, na niej układamy indyka z marchewką i rodzynkami.
- Możemy też kaszę owsianą dodać do pozostałych składników na patelni i wymieszać całość.
Smacznego!
Ala