Kasza owsiana z indykiem i marchewką

Kasza owsiana z indykiem i marchewką

Składniki:

  • Kasza owsiana (surowa) – 200 g;
  • Filet z piersi indyka – 500 g;
  • Marchewka (może być mrożona) – 450 g;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Śmietana kwaśna 18% lub 22% – 180 g;
  • Mąka pszenna – 2 łyżeczki;
  • Sól, pieprz, suszony tymianek, cukier do smaku;
  • Olej do smażenia.

Kasza owsiana z indykiem i marchewką – wykonanie:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez kwadrans.
  • Mięso z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki.
  • Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Kiedy mięso jest podsmażone, dodajemy do niego marchewkę oraz sparzone rodzynki wraz z wodą, całość dusimy około 40 minut (mięso powinno być miękkie).
  • W tym czasie zabieramy się za kaszę owsianą.
  • Przygotowujemy ją według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy, wyjmujemy z woreczków i zostawiamy do odparowania.
  • Kwaśną śmietanę mieszamy z dwiema łyżeczkami mąki i przekładamy na patelnię z mięsem.
  • Całość mieszamy podgrzewając, aż śmietankowy sos zgęstnieje i wszystkie kawałki dania będą w nim obtoczone.
  • Tak przygotowane danie kosztujemy i przyprawiamy jeśli trzeba solą, pieprzem, odrobiną cukru.
  • Kaszę wykładamy na talerze, na niej układamy indyka z marchewką i rodzynkami.
  • Możemy też kaszę owsianą dodać do pozostałych składników na patelni i wymieszać całość.

przepis na kaszę z indykiem

Smacznego!

Ala