Składniki:
- Kasza jęczmienna – 200 g (masa przed ugotowaniem);
- Fasola biała – 1 puszka (425 ml wraz z zalewą);
- Fasola czerwona – 1 puszka (425 ml wraz z zalewą);
- Kiełbasa podwędzana – 400 g;
- Cebula – 2 średnie;
- Musztarda – 1 łyżka;
- Chrzan – 1 łyżka;
- Sól, pieprz, koperek.
Kasza po chłopsku – przygotowanie:
- Kaszę jęczmienną gotujemy, odcedzamy i zostawiamy do odparowania.
- Kiełbasę kroimy w półtalarki i podsmażamy. Przekładamy ją do większego garnka, najlepiej takiego z grubym dnem.
- Cebulę drobno siekamy, podsmażamy i przekładamy do kiełbasy.
- Garnek z kiełbasą i cebulą ustawiamy na małym ogniu, dodajemy do niego ugotowaną kaszę jęczmienną oraz fasolę białą i czerwoną wraz z zalewą.
- Podgrzewamy wszystko powoli, mieszając żeby się nie przypaliło.
- Gdy kasza zaczyna wchłaniać zalewę, doprawiamy nasze danie łyżką musztardy i chrzanu, całość mieszamy.
- Na sam koniec wrzucamy drobno posiekany koperek i jeśli kasza tego wymaga, korygujemy smak solą i pieprzem.
- Kasza po chłopsku to idealne danie na jesień.
Smacznego!
Ala