Kasza po chłopsku

Kasza po chłopsku

Składniki:

  • Kasza jęczmienna – 200 g (masa przed ugotowaniem);
  • Fasola biała – 1 puszka (425 ml wraz z zalewą);
  • Fasola czerwona – 1 puszka (425 ml wraz z zalewą);
  • Kiełbasa podwędzana – 400 g;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Musztarda – 1 łyżka;
  • Chrzan – 1 łyżka;
  • Sól, pieprz, koperek.

Kasza po chłopsku – przygotowanie:

  • Kaszę jęczmienną gotujemy, odcedzamy i zostawiamy do odparowania.
  • Kiełbasę kroimy w półtalarki i podsmażamy. Przekładamy ją do większego garnka, najlepiej takiego z grubym dnem.
  • Cebulę drobno siekamy, podsmażamy i przekładamy do kiełbasy.
  • Garnek z kiełbasą i cebulą ustawiamy na małym ogniu, dodajemy do niego ugotowaną kaszę jęczmienną oraz fasolę białą i czerwoną wraz z zalewą.
  • Podgrzewamy wszystko powoli, mieszając żeby się nie przypaliło.
  • Gdy kasza zaczyna wchłaniać zalewę, doprawiamy nasze danie łyżką musztardy i chrzanu, całość mieszamy.
  • Na sam koniec wrzucamy drobno posiekany koperek i jeśli kasza tego wymaga, korygujemy smak solą i pieprzem.
  • Kasza po chłopsku to idealne danie na jesień.

Smacznego!

Ala