Kulinaria

Keks znakomity

Keks znakomity

Składniki na 3 keksy pieczone w jednorazowych foremkach aluminiowych, (górne wymiary foremek to 22 cm x 8 cm, a wysokość 6 cm):

Keks:

  • Mąka tortowa – 300 g;
  • Mąka krupczatka – 350 g;
  • Masło – 400 g;
  • Cukier – 400 g;
  • Sól – szczypta;
  • Jajka – 6 sztuk;
  • Mleko – 125 ml;
  • Proszek do pieczenia – 20 g;
  • Orzechy włoskie mielone – 50 g;
  • Orzechy laskowe mielone – 50 g;
  • Migdały mielone – 50 g;
  • Mieszanka keksowa kandyzowanych owoców – 200 g;
  • Figi suszone – 100 g;

Polewa czekoladowa:

  • Gorzka czekolada – 150 g;
  • Masło – 3 łyżeczki;
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – do posypania.

Przepis na keks znakomity – wykonanie:

  • Figi suszone zalewamy wrzątkiem, gdy się sparzą drobno je siekamy.
  • Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
  • W makutrze lub mikserze rozkręcamy masło z szczyptą soli oraz cukrem.
  • Gdy masa jest jednolita dodajemy kolejno jajka cały czas ucierając, a następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto na keks jest bardzo gęste, gdy jest już nam je trudno ucierać, na przemian z mąką dodajemy mleko.
  • Na koniec wsypujemy mielone orzechy i migdały, całość dokładnie mieszając. Dodajemy kandyzowane owoce, a także posiekane drobno figi, starając się wszystko równomiernie rozmieścić w masie ciasta (na tym etapie zamiast kulą do ucierania posługuję się łyżką stołową).
  • Foremki do keksów smarujemy masłem, przekładamy do nich ciasto.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, keksy pieczemy do suchego patyczka (około 70 minut).
  • Wszystkie 3 keksy piekę równocześnie!.
  • Gdy keksy zdążą podrosnąć i się zrumienić przykrywamy ich wierzch papierem do pieczenia, ponieważ mogą się przypalić zanim będą upieczone.
  • Upieczone keksy wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia.
  • Najbardziej lubię gdy są polane polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem masła i posypane kandyzowaną skórką pomarańczową. Ale równie dobrze można gorzką czekoladę zamienić na mleczną białą, czy też lukier.

Smacznego!

Ala