Składniki na 3 keksy pieczone w jednorazowych foremkach aluminiowych, (górne wymiary foremek to 22 cm x 8 cm, a wysokość 6 cm):
Keks:
- Mąka tortowa – 300 g;
- Mąka krupczatka – 350 g;
- Masło – 400 g;
- Cukier – 400 g;
- Sól – szczypta;
- Jajka – 6 sztuk;
- Mleko – 125 ml;
- Proszek do pieczenia – 20 g;
- Orzechy włoskie mielone – 50 g;
- Orzechy laskowe mielone – 50 g;
- Migdały mielone – 50 g;
- Mieszanka keksowa kandyzowanych owoców – 200 g;
- Figi suszone – 100 g;
Polewa czekoladowa:
- Gorzka czekolada – 150 g;
- Masło – 3 łyżeczki;
- Kandyzowana skórka pomarańczowa – do posypania.
Przepis na keks znakomity – wykonanie:
- Figi suszone zalewamy wrzątkiem, gdy się sparzą drobno je siekamy.
- Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
- W makutrze lub mikserze rozkręcamy masło z szczyptą soli oraz cukrem.
- Gdy masa jest jednolita dodajemy kolejno jajka cały czas ucierając, a następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto na keks jest bardzo gęste, gdy jest już nam je trudno ucierać, na przemian z mąką dodajemy mleko.
- Na koniec wsypujemy mielone orzechy i migdały, całość dokładnie mieszając. Dodajemy kandyzowane owoce, a także posiekane drobno figi, starając się wszystko równomiernie rozmieścić w masie ciasta (na tym etapie zamiast kulą do ucierania posługuję się łyżką stołową).
- Foremki do keksów smarujemy masłem, przekładamy do nich ciasto.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, keksy pieczemy do suchego patyczka (około 70 minut).
- Wszystkie 3 keksy piekę równocześnie!.
- Gdy keksy zdążą podrosnąć i się zrumienić przykrywamy ich wierzch papierem do pieczenia, ponieważ mogą się przypalić zanim będą upieczone.
- Upieczone keksy wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia.
- Najbardziej lubię gdy są polane polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem masła i posypane kandyzowaną skórką pomarańczową. Ale równie dobrze można gorzką czekoladę zamienić na mleczną białą, czy też lukier.
Smacznego!
Ala