Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina świeża (może też być mrożona) – 300 g;
  • Woda – 550 ml;
  • Cukier brązowy – 4 kopiaste łyżki;
  • Mąka ziemniaczane – 2 łyżki.
  • Anyż – do dekoracji.

Przepis na kisiel żurawinowy:

  • Żurawiny myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż owoce popękają.
  • Następnie zdejmujemy żurawiny z pola grzewczego. Owoce przekładamy na sitko za pomocą łyżki cedzakowej, a następnie przecieramy je przez sitko do wody, w której się gotowały.
  • Do przetartych żurawin z woda dodajemy cukier i ponownie całość podgrzewamy.
  • W kubku rozprowadzamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej z zimną wodą.
  • Gdy przecier żurawinowy zaczyna wrzeć, wlewamy do niego wodę z rozprowadzoną skrobią i pomału podgrzewając mieszamy, aż do zgęstnienia.
  • Gotowy kisiel przelewamy do pucharków, podajemy delikatnie ciepły lub wystudzony.
  • Możemy go udekorować gwiazdkami anyżu.

Kisiel z żurawin

Smacznego!

Ala