Składniki:
- Żurawina świeża (może też być mrożona) – 300 g;
- Woda – 550 ml;
- Cukier brązowy – 4 kopiaste łyżki;
- Mąka ziemniaczane – 2 łyżki.
- Anyż – do dekoracji.
Przepis na kisiel żurawinowy:
- Żurawiny myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż owoce popękają.
- Następnie zdejmujemy żurawiny z pola grzewczego. Owoce przekładamy na sitko za pomocą łyżki cedzakowej, a następnie przecieramy je przez sitko do wody, w której się gotowały.
- Do przetartych żurawin z woda dodajemy cukier i ponownie całość podgrzewamy.
- W kubku rozprowadzamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej z zimną wodą.
- Gdy przecier żurawinowy zaczyna wrzeć, wlewamy do niego wodę z rozprowadzoną skrobią i pomału podgrzewając mieszamy, aż do zgęstnienia.
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków, podajemy delikatnie ciepły lub wystudzony.
- Możemy go udekorować gwiazdkami anyżu.
Smacznego!
Ala