Przepis na knedle twarogowe z truskawkami – składniki:
- Twaróg tłusty – 500 g;
- Mąka pszenna (użyłam poznańskiej – typ 500) – ok. 250 g + do podsypania;
- Jajka – 2 sztuki;
- Cukier puder – 30 g;
- Sól – szczypta;
- Truskawki – ok. 1 kg;
- Kwaśna śmietana/śmietanka/jogurt/cukier – do podania.
Jak zrobić knedle twarogowe z truskawkami:
- Truskawki myjemy i odszypułkowujemy.
- Twaróg przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę.
- Do zmielonego twarogu wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, jajka i zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto przekładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 2 części.
- Z każdej części ciasta formujemy rulon o średnicy ok 4 cm. Rulony kroimy w plastry.
- Każdy plaster delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, na środku układamy truskawkę i owijamy ją całkowicie ciastem. Przez chwilę “kulamy” żeby uformować ładny knedel.
- Knele układamy na desce posypanej mąką. Kiedy wszystkie są gotowe, wrzucamy je do garnka z posolonym wrzątkiem i dwiema łyżkami oleju.
- Pamiętajmy, żeby po włożeniu partii knedli do garnka zamieszać je, bo inaczej przywrą do dna.
- Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze około 5 minut (zależy to od grubości ciasta i wielkości truskawek – najlepiej skosztować jednego).
- Ugotowane knedle twarogowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z jogurtem, czy kwaśną śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Ala
Uwagi:
Ilość mąki dodana do ciasta zależy od wilgotności twarogu i rodzaju samej mąki. Jeśli nie macie poznańskiej, można użyć wrocławskiej lub tortowej. Jeżeli w Waszej ocenie ciasto za bardzo się klei – dosypujemy mąki, a jeżeli jest za suche można dodać trochę kwaśnej śmietany.