Knedle twarogowe z truskawkami

Knedle twarogowe z truskawkami

Przepis na knedle twarogowe z truskawkami – składniki:

  • Twaróg tłusty – 500 g;
  • Mąka pszenna (użyłam poznańskiej – typ 500) – ok. 250 g + do podsypania;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Cukier puder – 30 g;
  • Sól – szczypta;
  • Truskawki – ok. 1 kg;
  • Kwaśna śmietana/śmietanka/jogurt/cukier – do podania.

Jak zrobić knedle twarogowe z truskawkami:

  • Truskawki myjemy i odszypułkowujemy.
  • Twaróg przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę.
  • Do zmielonego twarogu wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, jajka i zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przekładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 2 części.
  • Z każdej części ciasta formujemy rulon o średnicy ok 4 cm. Rulony kroimy w plastry.
  • Każdy plaster delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, na środku układamy truskawkę i owijamy ją całkowicie ciastem. Przez chwilę „kulamy” żeby uformować ładny knedel.
  • Knele układamy na desce posypanej mąką. Kiedy wszystkie są gotowe, wrzucamy je do garnka z posolonym wrzątkiem i dwiema łyżkami oleju.
  • Pamiętajmy, żeby po włożeniu partii knedli do garnka zamieszać je, bo inaczej przywrą do dna.
  • Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze około 5 minut (zależy to od grubości ciasta i wielkości truskawek – najlepiej skosztować jednego).
  • Ugotowane knedle twarogowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z jogurtem, czy kwaśną śmietaną i cukrem.

knedle twarogowe z truskawkami

Smacznego!

Ala

Uwagi:

Ilość mąki dodana do ciasta zależy od wilgotności twarogu i rodzaju samej mąki. Jeśli nie macie poznańskiej, można użyć wrocławskiej lub tortowej. Jeżeli w Waszej ocenie ciasto za bardzo się klei – dosypujemy mąki, a jeżeli jest za suche można dodać trochę kwaśnej śmietany.