Knedle z jabłkami – składniki:
- Ziemniaki – 1,5 kg (masa podana przed obraniem) – użyłam odmiany Agata, z którą bardzo dobrze mi się pracowało;
- Mąka (typ 500) – 280 g + do podsypania;
- Jajko – 2 sztuki;
- Kwaśna śmietana 22% – 2 łyżki (można pominąć, ale dzięki śmietanie ciasto jest bardziej delikatne);
- Jabłka – 3-4 większe sztuki;
- Masło – 70 g;
- Cukier, cynamon – do podania;
- Sól, olej.
Przepis na knedle z jabłkami:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie (soli dodajemy zwyczajowo, jak do ziemniaków gotowanych na obiad).
- Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, a każdą taką cząstkę w poprzek na pół.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę do dużej miski, odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
- Do ziemniaków wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, mąkę i zagniatamy delikatne ciasto.
- Połowę ciasta wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rolujemy w wałek o średnicy około 3 cm. Wałek spłaszczmy nożem i odkrawamy kawałki o szerokości ok. 2,5 cm (jak przy pierogach leniwych).
- Bierzemy kawałek ciasta, formujemy z niego w dłoni placuszek, na środku układamy kawałek jabłka i zaklejamy formując zgrabną kulkę. Czynność powtarzamy, aż do zużycia ciasta i/lub jabłek.
- W czasie formowania knedli zagotowujemy w większym garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
- Do wrzątku wkładamy partiami knedle, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki żeby nie przywarły do dna.
- Kiedy knedle wypłyną, gotuję je jeszcze przez mniej więcej 2 minuty. Następnie wyjmuję łyżka cedzakową.
- Knedle możemy podać z odrobiną stopionego masła, cukrem i cynamonem. Jeśli ktoś woli, może zrumienić na maśle bułkę tartą. Zamiast tych propozycji można podać do knedli śmietanę lub jogurt – jak lubicie.
Smacznego!
Ala