Knedle z jabłkami

Knedle z jabłkami

Knedle z jabłkami – składniki:

  • Ziemniaki – 1,5 kg (masa podana przed obraniem) – użyłam odmiany Agata, z którą bardzo dobrze mi się pracowało;
  • Mąka (typ 500) – 280 g + do podsypania;
  • Jajko – 2 sztuki;
  • Kwaśna śmietana 22% – 2 łyżki (można pominąć, ale dzięki śmietanie ciasto jest bardziej delikatne);
  • Jabłka – 3-4 większe sztuki;
  • Masło – 70 g;
  • Cukier, cynamon – do podania;
  • Sól, olej.

Przepis na knedle z jabłkami:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie (soli dodajemy zwyczajowo, jak do ziemniaków gotowanych na obiad).
  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, a każdą taką cząstkę w poprzek na pół.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę do dużej miski, odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
  • Do ziemniaków wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, mąkę i zagniatamy delikatne ciasto.
  • Połowę ciasta wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rolujemy w wałek o średnicy około 3 cm. Wałek spłaszczmy nożem i odkrawamy kawałki o szerokości ok. 2,5 cm (jak przy pierogach leniwych).
  • Bierzemy kawałek ciasta, formujemy z niego w dłoni placuszek, na środku układamy kawałek jabłka i zaklejamy formując zgrabną kulkę. Czynność powtarzamy, aż do zużycia ciasta i/lub jabłek.
  • W czasie formowania knedli zagotowujemy w większym garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
  • Do wrzątku wkładamy partiami knedle, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki żeby nie przywarły do dna.
  • Kiedy knedle wypłyną, gotuję je jeszcze przez mniej więcej 2 minuty. Następnie wyjmuję łyżka cedzakową.
  • Knedle możemy podać z odrobiną stopionego masła, cukrem i cynamonem. Jeśli ktoś woli, może zrumienić na maśle bułkę tartą. Zamiast tych propozycji można podać do knedli śmietanę lub jogurt – jak lubicie.

knedle nadziewane jabłkami

Smacznego!

Ala