Knedle z jabłkami i cynamonem

Knedle z jabłkami

Knedle z jabłkami

Lubicie knedle? Ja uwielbiam! Tym razem zrobiłam knedle z jabłkami. Wyszły mi obłędnie delikatne, rozpływające się w ustach.

Nie mogę doczekać się świeżych polskich truskawek, żeby i je schować w środku knedli. Potem przyjdzie kolej na węgierki. Na szczęście jabłka dostępne są przez cały rok i można sobie kulać knedle ile dusza zapragnie, a żołądek zmieści.

Knedla z jabłkami, cukrem i cynamonem
Knedla z jabłkami, cukrem i cynamonem

Przepis na knedle z jabłkami – składniki:

  • Ziemniaki – 1,5 kg (masa podana przed obraniem) – użyłam odmiany Agata, z którą bardzo dobrze mi się pracowało;
  • Mąka (typ 500) – 280 g + do podsypania;
  • Jajko – 2 sztuki;
  • Kwaśna śmietana 22% – 2 łyżki (można pominąć, ale dzięki śmietanie ciasto jest bardziej delikatne);
  • Jabłka – 3-4 większe sztuki;
  • Masło – 70 g;
  • Cukier, cynamon – do podania;
  • Sól, olej.

Jak zrobić knedle z jabłkami:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie (soli dodajemy zwyczajowo, jak do ziemniaków gotowanych na obiad). Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, a każdą taką cząstkę w poprzek na pół.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę do dużej miski, odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.

Do ziemniaków wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, mąkę i zagniatamy delikatne ciasto. Połowę ciasta wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rolujemy w wałek o średnicy około 3 cm. Wałek spłaszczmy nożem i odkrawamy kawałki o szerokości ok. 2,5 cm (jak przy pierogach leniwych).

Bierzemy kawałek ciasta, formujemy z niego w dłoni placuszek, na środku układamy kawałek jabłka i zaklejamy formując zgrabną kulkę. Czynność powtarzamy, aż do zużycia ciasta i/lub jabłek.

W czasie formowania knedli zagotowujemy w większym garnku wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju. Do wrzątku wkładamy partiami knedle, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki żeby nie przywarły do dna. Kiedy knedle wypłyną, gotuję je jeszcze prze mniej więcej 2 minuty. Następnie wyjmuję je łyżka cedzakową.

Knedle możemy podać z odrobiną stopionego masła, cukrem i cynamonem. Jeśli ktoś woli, może zrumienić na maśle bułkę tartą. Zamiast tych propozycji można podać do knedli śmietanę lub jogurt – jak lubicie.

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *