Przepis na knedle z truskawkami – składniki:
- Ziemniaki – 1,7 kg (masa ziemniaków nieobranych);
- Mąka (użyłam wrocławskiej) – ok. 350 g + do posypania blatu/stolnicy (ilość mąki może się różnić w zależności od
- odmiany ziemniaków);
- Jajka – 2 sztuki;
- Kwaśna śmietana 18% lub 22% – 2 łyżki;
- Truskawki świeże – ok. 700 g;
- Sól;
- Cukier, kwaśna śmietana lub jogurt – do podania.
Jak zrobić knedle z truskawkami:
- Truskawki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i usuwamy szypułki.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Trzeba pilnować, żeby ich nie rozgotować, bo będzie trzeba dodać do ciasta dodatkową ilość mąki. Ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w otwartym garnku, żeby odparowały i odrobinę przestygły.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, przepuszczamy przez maszynkę (średnie sitko) lub ewentualnie rozgniatamy tłuczkiem do puree. Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, kwaśną śmietanę i sprawnie zagniatamy delikatne ciasto, które może odrobinę kleić się do dłoni. Jeśli stwierdzicie, że klei się za bardzo dosypcie trochę więcej mąki.
- Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Wałki spłaszczamy delikatnie nożem i tniemy je na porcje o szerokości mniej więcej 3 cm.
- Oprószamy dłonie mąką, bierzemy kawałek ciasta, delikatnie go rozpłaszczamy, na środku układamy truskawkę. Brzegi ciasta zaklejamy i chwilkę toczymy knedel w dłoniach, żeby miał ładny kulisty kształt. Uformowany knedel układamy na posypanej mąką desce. Czynność powtarzamy aż do zużycia owoców lub ciasta.
- Knedle gotujemy partiami w posolonej wodzie (wrzucamy je na wrzątek i pamiętajcie żeby zamieszać je delikatnie trzonkiem łyżki, bo inaczej przywrą do dna). Po wypłynięciu gotuję knedle jeszcze przez 2-3 minuty.
- Gotowe knedle z truskawkami wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Nie układamy ich piętrowo, bo się posklejają. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem i cukrem.
Smacznego!
Ala