Składniki:
Kruche ciasto:
- Masło – 200 g;
- Mąka – 400 g (200 g krupczatka + 200 g tortowa);
- Żółtka – 2 sztuki;
- Cukier – 3 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Woda – 1 łyżka;
- Konfitura jagodowa – 320 g;
Płytka kokosowa:
- Białka – 4 sztuki;
- Cukier biały (najlepiej drobny) – 10 łyżek;
- Wiórki kokosowe – 200 g;
- Sól – szczypta;
- Mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki.
Kokosanka – wykonanie:
Mąkę krupczatkę i tortową wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, żółtka, pokrojone na kawałki masło i zagniatamy kruche ciasto.
Jeżeli składniki ciasta nie chcą się połączyć w jednolitą masę, dodajemy łyżkę wody.
Wyklejamy ciastem prostokątną formę i podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach C, aż uzyska delikatnie złotawy kolor. Kruchy spód wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Na ostygnięte kruche ciasto wykładamy konfiturę jagodową i równomiernie rozsmarowujemy.
Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy.
Kolejny etap to wsypanie wiórków kokosowych i połączenie z pianą, która jest już gęsta i klejąca. Mi najprościej robi się to rózgą kuchenną. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy rózgą.
Pianę z wiórkami wykładamy na nasz kruchy spód z konfiturą i wyrównujemy łyżką. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pieczemy aż do wysuszenia płytki kokosowej (zajęło mi to około 60 min).
Smacznego!
Ala