Kulinaria

Kokosanka

Kokosanka

Składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka – 400 g (200 g krupczatka + 200 g tortowa);
  • Żółtka – 2 sztuki;
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Woda – 1 łyżka;
  • Konfitura jagodowa – 320 g;

Płytka kokosowa:

  • Białka – 3 sztuki;
  • Cukier (najlepiej drobny) – 7 łyżek;
  • Wiórki kokosowe – 200 g;
  • Sól – szczypta;
  • Mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki.

Kokosanka – wykonanie:

Mąkę krupczatkę i tortową wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, żółtka, pokrojone na kawałki masło i zagniatamy kruche ciasto.

Jeżeli składniki ciasta nie chcą się połączyć w jednolitą masę, dodajemy łyżkę wody.

Wyklejamy ciastem prostokątną formę i podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach C, aż uzyska delikatnie złotawy kolor. Kruchy spód wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Na ostygnięte kruche ciasto wykładamy konfiturę jagodową i równomiernie rozsmarowujemy.

Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy.

Kolejny etap to wsypanie wiórków kokosowych i połączenie z pianą, która jest już gęsta i klejąca. Mi najprościej robi się to rózgą kuchenną. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy rózgą.

Pianę z wiórkami wykładamy na nasz kruchy spód z konfiturą i wyrównujemy łyżką. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pieczemy aż do wysuszenia płytki kokosowej (zajęło mi to około 60 min).

Smacznego!

Ala