Składniki:
- Mleko – 250 ml;
- Maliny – 1 szklanka (z braku świeżych polskich malin, użyłam mrożonych – przed przygotowaniem koktajlu rozmrożonych);
- Miód lipowy – 1 łyżeczka;
- Kasza jaglana – 3 łyżki;
Przepis na koktajl mleczny z kaszą jaglaną i malinami:
- 3 łyżki kaszy jaglanej wsypujemy na rozgrzaną patelnię i podprażamy potrząsając patelnią (uwaga żeby nie przypalić).
- Następnie zsypujemy kaszę na gęste sitko, przelewamy wodą.
- Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wsypujemy kaszę i gotujemy ją powoli pod przykryciem (15-20 minut).
- Po ugotowaniu przelewamy kaszę zimną wodą.
- Do blendera wlewamy mleko, dodajemy owoce, kaszę, miód i miksujemy.
- Jeśli po skosztowaniu koktajl wyda nam się za mało słodki, można dodać trochę miodu do smaku.
Smacznego!
Ala