Składniki:
- Suszone owoce – 600 g (tym razem były to: jabłka, gruszki, śliwki, morele, figi, kilka borówek);
- Pomarańcza świeża i bardzo dojrzała – 1 duża;
- Woda – 2,5 litra;
- Miód lub cukier – do smaku;
- Cynamon – 2 lub 3 laski;
- Goździki – 4 szt.
Przepis na kompot z suszu:
- Suszone owoce, cynamon i goździki wkładam do garnka i zalewam wodą.
- Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na małej mocy pola grzewczego przez 30-40 minut, dosładzam do smaku.
- Pomarańczę dokładnie szoruję, następnie zalewam ją na kilka minut wrzątkiem. Wyjmuję z wrzątku, kroję w plastry („dupki” wyrzucam).
- Plastry pomarańczy wkładam do gorącego kompotu, całość odstawiam do wystudzenia. kompot z suszu podaję mocno schłodzony.
Smacznego!
Ala