Składniki:
- Puree z dyni (użyłam piżmowej, dynia piżmowa ma bardzo cienką skórkę i można ją zmiksować razem z miąższem) – 500 ml;
- Ziemniaki – 4 średnie sztuki;
- Mąka pszenna typ 500 – 1,5 szklanki;
- Jajka – 2 żółtka;
- Parmezan tarty – 50 g + do posypania;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Masło – 100 g;
- Świeża szałwia – kilka gałązek.
Przepis na kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią:
- Dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku do miękkości (w 180 stopniach C).
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
- Miąższ dyni miksujemy na puree, ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Dynię i ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy łyżeczką sól, 2 żółtka, parmezan, mąkę i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy wałeczki, z których następnie odcinamy kopytka.
- Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia.
- Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
- Ugotowane kluseczki przed podaniem podsmażamy na maśle.
- Roztapiamy na patelni masło, wrzucamy do niego listki świeżej szałwii, podgrzewamy je w maśle kilka minut i dodajemy kopytka.
- Przesmażamy aż kopytka staną się lekko rumiane.
- Bezpośrednio przed podaniem posypujemy kopytka dyniowe parmezanem, dekorujemy całość szałwią.
Smacznego!
Ala