Kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią

Kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią

Składniki:

  • Puree z dyni (użyłam piżmowej) – 500 ml;
  • Ziemniaki – 4 średnie sztuki;
  • Mąka pszenna typ 500 – 1,5 szklanki;
  • Jajka – 2 żółtka;
  • Parmezan tarty – 50 g + do posypania;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Masło – 100 g;
  • Świeża szałwia – kilka gałązek.

Przepis na kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią:

  • Dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy w piekarniku do miękkości (w 180 stopniach C).
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
  • Miąższ dyni miksujemy na puree, ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Dynię i ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy łyżeczką sól, 2 żółtka, parmezan, mąkę i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy wałeczki, z których następnie odcinamy kopytka.
  • Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia.
  • Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
  • Ugotowane kluseczki przed podaniem podsmażamy na maśle.
  • Roztapiamy na patelni masło, wrzucamy do niego listki świeżej szałwii, podgrzewamy je w maśle kilka minut i dodajemy kopytka.
  • Przesmażamy aż kopytka staną się lekko rumiane.
  • Bezpośrednio przed podaniem posypujemy kopytka dyniowe parmezanem, dekorujemy całość szałwią.

Smacznego!

Ala