Kotleciki z tuńczyka

Kotleciki z tuńczyka

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju – 3 puszki po 160 g (używam tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare);
  • Ziemniaki – 500 g;
  • Cebula szalotka – 1 sztuka;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Bułka tarta do panierowania – opcjonalnie;
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Przepis na kotleciki z tuńczyka:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie.
  • Tuńczyka odsączamy z oliwy.
  • Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
  • Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem i z połowy ocieramy skórkę.
  • Ugotowane ziemniaki gnieciemy widelcem (ale nie na miazgę, tak żeby małe kawałeczki ziemniaków były zachowane), odstawiamy do przestudzenia.
  • Do ziemniaków dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko i skórkę z cytryny.
  • Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Z masy tej formujemy kotleciki z tuńczyka (jak klopsy), możemy obtoczyć je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Smacznego!

Ala