Składniki:
- Tuńczyk w oleju – 3 puszki po 160 g (używam tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare);
- Ziemniaki – 500 g;
- Cebula szalotka – 1 sztuka;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Skórka otarta z 1/2 cytryny;
- Jajko – 1 sztuka;
- Bułka tarta do panierowania – opcjonalnie;
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Przepis na kotleciki z tuńczyka:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie.
- Tuńczyka odsączamy z oliwy.
- Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
- Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem i z połowy ocieramy skórkę.
- Ugotowane ziemniaki gnieciemy widelcem (ale nie na miazgę, tak żeby małe kawałeczki ziemniaków były zachowane), odstawiamy do przestudzenia.
- Do ziemniaków dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka, podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko i skórkę z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
- Z masy tej formujemy kotleciki z tuńczyka (jak klopsy), możemy obtoczyć je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Smacznego!
Ala