Kotlety mielone

Kotlety mielone

Składniki:

  • Mięso mielone (często mieszam wieprzowinę z drobiem) – 500 g;
  • Boczek wędzony – 100 g;
  • Bułka kajzerka – 1 sztuka;
  • Cebula – 1 średnia;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Jajko – 1 sztuka (rozmiar L);
  • Sól, pieprz, zioła (rozmaryn/pietruszka/lubczyk) – opcjonalnie, olej do smażenia, bułka tarta lub mąka do obtoczenia.

Przepis na kotlety mielone:

  • Bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie lub mleku, boczek mielimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor.
  • Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego namoczoną i delikatnie odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony boczek, sól, pieprz,zioła – całość wyrabiamy ręka aż do połączenia składników.
  • Jeśli chodzi o sól, to dodaję jej 1 płaską łyżeczkę, ponieważ solę cebulę i czosnek podczas smażenia, a do tego wędzony boczek jest słony, więc jak na nasze rodzinne podniebienia, ta ilość soli w zupełności wystarcza.
  • Pieprzu czarnego mielonego wsypuję mniej więcej 1/3 łyżeczki, rozmarynu, który jest bardzo aromatyczny, nie daję więcej niż 1 łyżeczkę.
  • Gdy mięso mamy gotowe, odstawiamy je na około 30 minut do lodówki (żeby lepiej się związało), a następnie zabieramy się za formowanie kotletów.
  • Nabieramy porcję mięsa i kulamy ją w dłoniach a następnie delikatnie spłaszczmy formując zgrabne klopsiki.
  • Przed smażeniem obtaczamy je w bułce tartej lub mące. Kotlety mielone smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubionymi przystawkami, w Polsce najpopularniejsze są chyba buraczki i mizeria.

Uwagi:
Jeśli mięso się klei i trudno nam formować klopsy, należy opłukać dłonie zimną wodą i powtarzać to aż do uformowania wszystkich kotletów.

Smacznego!

Ala