Składniki:
- Mąka pszenna – 500 g + na podsypanie;
- Cukier – 175 g;
- Mielone orzechy włoskie – 100 g;
- Żółtka jaj – 6 sztuk;
- Masło – 200 g;
- Smalec – 50 g;
- Sól – szczypta;
- Powidła śliwkowe – 1 słoik;
- Cukier puder na lukier.
Przepis na kruche ciasteczka – kocie oczka:
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, mąkę oraz cukier i mielone orzechy włoskie.
- Dodajemy do tego żółtka jaj i pokrojone masło oraz smalec.
- Zagniatamy ciasto, przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Ja zwykle zagniatam kruche ciasto wieczorem i wstawiam do chłodzenia na całą noc, a rano zabieram się za wykrawanie ciasteczek.
- Schłodzone kruche ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich wykładamy na blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 3 mm.
- Uwaga, takie schłodzone kruche ciasto będzie się kruszyło, wystarczy je trochę pourabiać, a ono stanie się bardziej plastyczne i skłonne do współpracy.
- Z rozwałkowanego kruchego ciasta wycinamy przy użyciu okrągłej foremki lub chociażby szklanki ciasteczka.
- W połowie z wykrojonych ciasteczek musimy jeszcze na środku wyciąć małe kółko. Najwygodniej jest zaopatrzyć się w komplet okrągłych foremek o różnych średnicach, ale równie dobrze można posiłkować się sprzętami do wycinania ciasteczek pierwotnie nie przeznaczonymi. Ja przez ostatnie kilka lat te małe dziurki w ciasteczkach wycinałam metalową nakrętką od syropu przeciwkaszlowego 🙂
- Skrawki ciasta wkładamy do lodówki i zabieramy się za rozwałkowanie drugiej połowy naszego ciasta. Wszystkie czynności powtarzamy. Na koniec zagniatamy skrawki ciasta i je też wykorzystujemy.
- Blaszkę wykładamy pergaminem, układamy na niej wycięte krążki bez dziurki, a na każdym takim krążku kładziemy kółko z wyciętą dziurką. Dziurki te wypełniamy powidłami śliwkowymi.
- Kruche ciasteczka – kocie oczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 12-15 minut jedna blaszka.
- Gdy ciasteczka wystygną możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo w ogóle te czynności pominąć.
Smacznego!
Ala