Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna – 230 g + do podsypania (użyłam mąki typ 500);
- Masło – 150 g;
- Cukier trzcinowy – 50 g;
- Przyprawa do pierników – 1/2 łyżeczki;
- Żółtko – 1 sztuka.
Nadzienie:
- Figi suszone – 200 g;
- Skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy;
- Cukier trzcinowy – 50 g;
- Cukierki toffi lub krówki – 100 g.
Przepis na kruche roladki figowe:
- Mąkę, cukier brązowy, przyprawę do piernika, sól wsypujemy do miski.
- Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, żółtko jajka i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do woreczka foliowego.
- Pomarańczę myjemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
- Z fig odkrawamy twarde końcówki, kroimy owoce na kawałki.
- Figi wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, dolewamy ewentualnie wodę do poziomu owoców i gotujemy powoli aż owoce zmiękną.
- Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy.
- Cukierki krówki lub toffi drobno siekamy, dodajemy do całkowicie wystudzonego nadzienia figowego – mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt zbliżony wielkością do kartki A4.
- Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku.
- Na tak powstałych paskach ciasta rozkładamy nadzienie pozostawiając wolne dłuższe brzegi.
- Brzegi ciasta smarujemy wodą i zaklejamy tworząc rulony.
- Rulony układamy na blasze wyłożonej papierem pamiętając żeby łączenie znalazło się na spodzie.
- Roladki pieczemy przez około 20 minut, aż uzyskają złoty kolor.
- Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy każdy rulon na 7-8 części.
- Kruche roladki figowe można popudrować przed podaniem.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
Good Food, wrzesień 9/2016.