Kulinaria

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • Drożdże świeże – 25 g;
  • Masło – 80 g;
  • Mleko – 125 ml;
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 250 g;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Jajko całe – 1 sztuka (do posmarowania);
  • Cukier – 1 płaska łyżka;
  • Sól – szczypta
  • Masło – do wysmarowania formy.

Nadzienie:

  • Kapusta kiszona – 300 g (masa bez zalewy);
  • Grzyby suszone – 30 g;
  • Cebula – 1 średnia;
  • Olej – do smażenia;
  • Sól, pieprz.

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami:

  • Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny lub dłużej (na przykład na noc). Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, aż stanie się delikatnie złota.
  • Do podsmażonej cebulki dorzucamy pokrojoną kapustę kiszoną i grzyby. Całość podlewamy sokiem z kiszonej kapusty i dusimy, aż kapusta i grzyby zmiękną, a smaki się przenikną.
  • Kapustę odstawiamy do wystudzenia.
  • Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż staną się płynne (żeby proces przyśpieszyć można drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką).
  • Masło topimy i do stopionego dolewamy mleko. Z trzech jajek oddzielamy same żółtka.
  • Do rozczynionych drożdży z cukrem wsypujemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z masłem, dodajemy żółtka, mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinni podwoić swoją objętość).
  • Po wyrośnięciu ciasto zbijamy w celu odgazowania i rozwałkowujemy w wąski prostokąt.
  • Na środek ciasta nakładamy farsz. Wolne brzegi ciasta unosimy i zaklejamy nad farszem tworząc rulon. Formę do pieczenia smarujemy masłem, przekładamy do niej rulon z nadzieniem, tak żeby leżał „szwem” do dołu.
  • Kulebiaka piekłam w okrągłej formie z kominkiem. Przed pieczeniem nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach, żeby farsz mógł swobodnie odparować. Powierzchnię smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Kulebiaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 30 minut.
  • Pamiętajcie, że ciasto posmarowane jajkiem szybko się rumieni i dobrze będzie je nakryć w czasie pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.

Kulebiak z nadzieniem z kapusty i grzybów

Smacznego!

Ala