Składniki:
Ciasto:
- Drożdże świeże – 25 g;
- Masło – 80 g;
- Mleko – 125 ml;
- Mąka pszenna luksusowa – ok. 250 g;
- Żółtka – 3 sztuki;
- Jajko całe – 1 sztuka (do posmarowania);
- Cukier – 1 płaska łyżka;
- Sól – szczypta
- Masło – do wysmarowania formy.
Nadzienie:
- Kapusta kiszona – 300 g (masa bez zalewy);
- Grzyby suszone – 30 g;
- Cebula – 1 średnia;
- Olej – do smażenia;
- Sól, pieprz.
Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami:
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny lub dłużej (na przykład na noc). Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, aż stanie się delikatnie złota.
- Do podsmażonej cebulki dorzucamy pokrojoną kapustę kiszoną i grzyby. Całość podlewamy sokiem z kiszonej kapusty i dusimy, aż kapusta i grzyby zmiękną, a smaki się przenikną.
- Kapustę odstawiamy do wystudzenia.
- Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż staną się płynne (żeby proces przyśpieszyć można drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką).
- Masło topimy i do stopionego dolewamy mleko. Z trzech jajek oddzielamy same żółtka.
- Do rozczynionych drożdży z cukrem wsypujemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z masłem, dodajemy żółtka, mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinni podwoić swoją objętość).
- Po wyrośnięciu ciasto zbijamy w celu odgazowania i rozwałkowujemy w wąski prostokąt.
- Na środek ciasta nakładamy farsz. Wolne brzegi ciasta unosimy i zaklejamy nad farszem tworząc rulon. Formę do pieczenia smarujemy masłem, przekładamy do niej rulon z nadzieniem, tak żeby leżał „szwem” do dołu.
- Kulebiaka piekłam w okrągłej formie z kominkiem (taka będzie dobra 🙂 ). Przed pieczeniem nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach, żeby farsz mógł swobodnie odparować. Powierzchnię smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Kulebiaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 30 minut.
- Pamiętajcie, że ciasto posmarowane jajkiem szybko się rumieni i dobrze będzie je nakryć w czasie pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.
Smacznego!
Ala