Kulebiak nadziewany kapustą

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami jest dobrą propozycją na danie wigilijne dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na własnoręczne robienie pasztecików. Kulebiak pasuje do wszystkich „czystych” wigilijnych zup – postnego barszczu, grzybowej, rybnej.

Kulebiak z kapustą
Kulebiak z kapustą i grzybami

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami:

Ciasto:

  • Drożdże świeże – 25 g;
  • Masło – 80 g;
  • Mleko – 125 ml;
  • Mąka pszenna luksusowa – ok. 250 g;
  • Żółtka – 3 sztuki;
  • Jajko całe – 1 sztuka (do posmarowania);
  • Cukier – 1 płaska łyżka;
  • Sól – szczypta
  • Masło – do wysmarowania formy.

Nadzienie:

  • Kapusta kiszona – 300 g (masa bez zalewy);
  • Grzyby suszone – 30 g;
  • Cebula – 1 średnia;
  • Olej – do smażenia;
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

Farsz:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny lub dłużej (na przykład na noc). Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, aż stanie się delikatnie złota. Do podsmażonej cebulki dorzucamy pokrojoną kapustę kiszoną i grzyby. Całość podlewamy sokiem z kiszonej kapusty i dusimy, aż kapusta i grzyby zmiękną, a smaki się przenikną. Kapustę odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż staną się płynne (żeby proces przyśpieszyć można drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką). Masło topimy i do stopionego dolewamy mleko. Z trzech jajek oddzielamy same żółtka.

Do rozczynionych drożdży z cukrem wsypujemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z masłem, dodajemy żółtka, mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinni podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto zbijamy w celu odgazowania i rozwałkowujemy w wąski prostokąt. Na środek ciasta nakładamy farsz. Wolne brzegi ciasta unosimy i zaklejamy nad farszem tworząc rulon. Formę do pieczenia smarujemy masłem, przekładamy do niej rulon z nadzieniem, tak żeby leżał „szwem” do dołu. Kulebiaka piekłam w okrągłej formie z kominkiem. Przed pieczeniem nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach, żeby farsz mógł swobodnie odparować. Powierzchnię smarujemy rozmąconym jajkiem.

Kulebiaka piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 30 minut. Pamiętajcie, że ciasto posmarowane jajkiem szybko się rumieni i dobrze będzie je nakryć w czasie pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.

Przepisy wigilijne:

Barszcz postny
Barszcz wigilijny

 

Kasza z grzybami wigilijna
Kasza z grzybami

 

Śledź w oleju lnianym
Śledź w oleju

 

Filety z karpia pieczonye w piekarniku
Pieczone filety z karpia

 

Pierogi z serem
Pierogi z serem

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *