Składniki:
- Migdały – 200 g;
- Cukier puder – 200 g;
- Rum biały – 25 ml;
- Woda – 30 ml;
- Ciemne kakao – do obtoczenia.
Przepis na kulki marcepanowe z rumem:
- Migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy żeby się sparzyły, obieramy z łupinek. Jak już wspominałam przy okazji przepisu na marcepan różany, zamiast migdałów w łupinkach można użyć migdałów blanszowanych, czy nawet słupków lub płatków migdałowych.
- Obrane migdały wrzucamy do blendera, miksujemy na mąkę. Następnie dosypujemy do nich cukier puder, wlewamy biały rum wymieszany z wodą i ponownie miksujemy, aż powstanie elastyczna, lepka masa.
- Z tak powstałego marcepanu formujemy kulę, wkładamy ja do miseczki, przykrywamy i chłodzimy przez noc w lodówce.
- Następnego dnia odrywamy kawałki marcepanu, formujemy z nich kulki, które obtaczamy w ciemnym kakao. Proponuję skosztować pierwszą uformowaną i obtoczoną kulkę, bo może się okazać, że dla niektórych kakao będzie zbyt gorzkie. W takim przypadku możemy wymieszać je z cukrem pudrem w proporcji takiej jak lubicie i dopiero w takiej mieszance obtaczać rumowy marcepan.
- Przed formowaniem kulek z marcepanu dobrze jest zwilżyć delikatnie dłonie w zimnej wodzie, marcepan nie będzie się tak kleił.
- Ze względu na zawartość alkoholu, kulki marcepanowe z rumem polecam dorosłym konsumentom.
Smacznego!
Ala