Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Składniki:

  • Kurki – 400 g;
  • Cebula – 2 sztuki (nieduże);
  • Śmietana kwaśna – 200 g (ja użyłam 18%);
  • Mąka pszenna – 1 łyżka;
  • Koperek – 1 pęczek;
  • Masło, sól, pieprz.

Przepis na kurki w śmietanie:

  • Kurki czyścimy. Zwykle robię to szczoteczką do zębów, pod cieniutkim strumykiem wody.
  • Cebulę obieramy i drobno kroimy.
  • Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy na nie posiekaną cebulę i podsmażamy do momentu, gdy cebulka robi się szklista, delikatnie solimy.
  • Do cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy mieszając.
  • Kurki puszczą sporo wody i nieprzyzwoicie się skurczą, dusimy je do miękkości.
  • Podczas duszenia doprawiamy całość pieprzem.
  • Gdy grzyby są już odpowiedniej miękkości, mieszamy kwaśną śmietanę z łyżką mąki i dodajemy ją do naszych kurek.
  • Podgrzewamy powoli całość, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Na koniec łączymy całość z drobno posiekanym koperkiem.
  • Kurki w śmietanie są pysznym dodatkiem do drobiu, świetnie też smakują w najprostszej wersji – z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.

kurki z kwaśną śmietaną

Smacznego!

Ala