Składniki:
- Kurki – 400 g;
- Cebula – 2 sztuki (nieduże);
- Śmietana kwaśna – 200 g (ja użyłam 18%);
- Mąka pszenna – 1 łyżka;
- Koperek – 1 pęczek;
- Masło, sól, pieprz.
Przepis na kurki w śmietanie:
- Kurki czyścimy. Zwykle robię to szczoteczką do zębów, pod cieniutkim strumykiem wody.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy.
- Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy na nie posiekaną cebulę i podsmażamy do momentu, gdy cebulka robi się szklista, delikatnie solimy.
- Do cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy mieszając.
- Kurki puszczą sporo wody i nieprzyzwoicie się skurczą, dusimy je do miękkości.
- Podczas duszenia doprawiamy całość pieprzem.
- Gdy grzyby są już odpowiedniej miękkości, mieszamy kwaśną śmietanę z łyżką mąki i dodajemy ją do naszych kurek.
- Podgrzewamy powoli całość, aż sos zacznie gęstnieć.
- Na koniec łączymy całość z drobno posiekanym koperkiem.
- Kurki w śmietanie są pysznym dodatkiem do drobiu, świetnie też smakują w najprostszej wersji – z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Ala