Składniki:
- Filet z piersi indyka – 500 g;
- Kuskus – 1,5 szklanki (przed przygotowaniem!);
- Rodzynki – 100 g;
- Suszone morele – 100 g;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Miód – 1,5 łyżki;
- Oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszona szałwia lub tymianek.
Przepis na kuskus z indykiem i suszonymi owocami:
- Mięso z piersi indyka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
- Przyprawiamy je solą, pieprzem oraz suszoną szałwią lub tymiankiem, następnie wstawiamy na 3-5 godzin do lodówki.
- Odmierzamy 1,5 szklanki kaszy kuskus i przygotowujemy ją według opisu na opakowaniu (wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy).
- Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem.
- Gdy owoce się sparzą, odsączamy je, a morele dodatkowo kroimy w drobniutkie paseczki.
- Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez wyciskarkę.
- Mięso z indyka podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy nam się zrumieni dodajemy czosnek, rodzynki, siekane morele oraz 1,5 łyżki miodu.
- Całość przesmażamy około 15 minut (można trochę podlać wodą).
- Na koniec dodajemy do mięsa z owocami przyrządzony wcześniej kuskus, całość mieszamy.
- Kuskus z indykiem i suszonymi owocami to jedno z bardziej lubianych przez nasze dzieci dań jednogarnkowych.
Smacznego!
Ala