Kuskus z indykiem i suszonymi owocami

Kuskus z indykiem i suszonymi owocami

Składniki:

  • Filet z piersi indyka – 500 g;
  • Kuskus – 1,5 szklanki (przed przygotowaniem!);
  • Rodzynki – 100 g;
  • Suszone morele – 100 g;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Miód – 1,5 łyżki;
  • Oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszona szałwia lub tymianek.

Przepis na kuskus z indykiem i suszonymi owocami:

  • Mięso z piersi indyka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Przyprawiamy je solą, pieprzem oraz suszoną szałwią lub tymiankiem, następnie wstawiamy na 3-5 godzin do lodówki.
  • Odmierzamy 1,5 szklanki kaszy kuskus i przygotowujemy ją według opisu na opakowaniu (wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy).
  • Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem.
  • Gdy owoce się sparzą, odsączamy je, a morele dodatkowo kroimy w drobniutkie paseczki.
  • Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez wyciskarkę.
  • Mięso z indyka podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy nam się zrumieni dodajemy czosnek, rodzynki, siekane morele oraz 1,5 łyżki miodu.
  • Całość przesmażamy około 15 minut (można trochę podlać wodą).
  • Na koniec dodajemy do mięsa z owocami przyrządzony wcześniej kuskus, całość mieszamy.
  • Kuskus z indykiem i suszonymi owocami to jedno z bardziej lubianych przez nasze dzieci dań jednogarnkowych.

Smacznego!

Ala