Kulinaria

Lebkuchen – niemieckie pierniczki

Lebkuchen – niemieckie pierniczki

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 250 g;
  • Mielone migdały bez skórki – 85 g;
  • Imbir mielony – 2 łyżeczki;
  • Cynamon mielony – 1 łyżeczka;
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki;
  • Pieprz czarny mielony – szczypta – można pominąć jeżeli wolicie łagodniejsze pierniczki;
  • Masło – 85 g;
  • Miód płynny (użyłam wielokwiatowego) – 200 ml;
  • Skórka otarta z 1 cytryny.

Dodatkowo:

  • Cukier puder i woda na lukier.

Lebkuchen – przygotowanie:

  • W rondelku podgrzewamy masło i miód do momentu aż masło się rozpuści – mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • W misce mieszamy mąkę, mielone migdały, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia.
  • Cytrynę przelewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę.
  • Do suchych składników wlewamy ciepły miód z masłem oraz wsypujemy otartą skórkę – wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia (ja po wystudzeniu w temperaturze pokojowej, włożyłam ciasto na 1 godzinę do lodówki, jest wtedy mniej klejące).
  • Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej z nich formujemy wałek o średnicy 3-4 cm. Z wałków odkrawamy kawałki ciasta (jak przy robieniu kopytek).
  • Kawałki ciasta piernikowego układamy na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spłaszczamy dłonią. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów między pierniczkami, żeby się nie pozrastały w czasie pieczenia.
  • Lebkuchen pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi C, przez 15 minut. Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy i chowamy do puszki. Ciastka szybko miękną, wystarczy upiec je dwa dni przed Wigilią.

przepis na Lebkucheny

Źródło przepisu:
BBC Good Food Magazine

Smacznego!

Ala