szybkie pierniczki

Lebkuchen – niemieckie pierniczki

Lebkuchen – niemieckie pierniczki

Lebkuchen z poniższego przepisu piekłam już kilkakrotnie. Odpowiada mi to, że surowe ciasto nie musi leżakować, a upieczone pierniczki szybko miękną. Samo formowanie ciastek też jest szybkie, robię dwa wałki z ciasta i kroję je na porcje, a następnie delikatnie rozpłaszczam dłonią na blasze i pierniczki gotowe są do pieczenia.

Lebkuchen można upiec w wersji słodszej lub bardziej pikantnej. Ja tym razem dodałam ponadprogramową szczyptę pieprzu, więc były znacznie ostrzejsze. Jeśli wolicie łagodne, wystarczy pieprzu nie dodawać.

Lebkuchen - niemieckie pierniczki
Pierniczki Lebkuchen

Przepis na pierniczki Lebkuchen – składniki:

  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 250 g;
  • Mielone migdały bez skórki – 85 g;
  • Imbir mielony – 2 łyżeczki;
  • Cynamon mielony – 1 łyżeczka;
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki;
  • Pieprz czarny mielony – szczypta – można pominąć jeżeli wolicie łagodniejsze pierniczki;
  • Masło – 85 g;
  • Miód płynny (użyłam wielokwiatowego) – 200 ml;
  • Skórka otarta z 1 cytryny.

Dodatkowo:

  • Cukier puder i woda na lukier.

Lebkuchen – przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy masło i miód, aż masło się rozpuści – mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W misce mieszamy mąkę, mielone migdały, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia. Cytrynę przelewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę.

Do suchych składników wlewamy ciepły miód z masłem oraz wsypujemy otartą skórkę – wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia (ja po wystudzeniu w temperaturze pokojowej, włożyłam ciasto na 1 godzinę do lodówki, jest wtedy mniej klejące).

Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej z nich formujemy wałek o średnicy 3-4 cm. Z wałków odkrawamy kawałki ciasta (jak przy robieniu kopytek). Kawałki ciasta piernikowego układamy na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spłaszczamy dłonią. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów między pierniczkami, żeby się nie pozrastały w czasie pieczenia.

Lebkuchen pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi C, przez 15 minut. Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy i chowamy do puszki. Ciastka szybko miękną, wystarczy upiec je dwa dni przed Wigilią.

Źródło przepisu:

BBC Good Food Magazine

 

Przepis na pierniczki:

Pierniczki z polewą czekoladową
Pierniczki świąteczne – czekoladowe

 

pierniczki
Pierniczki gryczano – migdałowe

 

ciasteczka z cynamonem
Kruche gwiazdki cynamonowo-imbirowe

Smacznego!

Ala

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *