Składniki:
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 250 g;
- Mielone migdały bez skórki – 85 g;
- Imbir mielony – 2 łyżeczki;
- Cynamon mielony – 1 łyżeczka;
- Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki;
- Pieprz czarny mielony – szczypta – można pominąć jeżeli wolicie łagodniejsze pierniczki;
- Masło – 85 g;
- Miód płynny (użyłam wielokwiatowego) – 200 ml;
- Skórka otarta z 1 cytryny.
Dodatkowo:
- Cukier puder i woda na lukier.
Lebkuchen – przygotowanie:
- W rondelku podgrzewamy masło i miód do momentu aż masło się rozpuści – mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę, mielone migdały, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia.
- Cytrynę przelewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę.
- Do suchych składników wlewamy ciepły miód z masłem oraz wsypujemy otartą skórkę – wyrabiamy ciasto.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia (ja po wystudzeniu w temperaturze pokojowej, włożyłam ciasto na 1 godzinę do lodówki, jest wtedy mniej klejące).
- Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej z nich formujemy wałek o średnicy 3-4 cm. Z wałków odkrawamy kawałki ciasta (jak przy robieniu kopytek).
- Kawałki ciasta piernikowego układamy na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spłaszczamy dłonią. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów między pierniczkami, żeby się nie pozrastały w czasie pieczenia.
- Lebkuchen pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi C, przez 15 minut. Po wystudzeniu pierniczki lukrujemy i chowamy do puszki. Ciastka szybko miękną, wystarczy upiec je dwa dni przed Wigilią.
Źródło przepisu:
BBC Good Food Magazine
Smacznego!
Ala