Składniki:
- Papryka czerwona – 3 sztuki;
- Papryka żółta – 2 sztuki;
- Papryka zielona – 1 sztuka;
- Cebula – 3 sztuki;
- Cukinia – 1 mała sztuka;
- Kiełbasa podwędzana – ok. 500 g;
- Pomidory – 6 sztuk;
- Sól, pieprz, olej.
Przepis na leczo:
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubą kostkę.
- Kiełbasę kroimy w talarki, podsmażamy i przekładamy do większego garnka, w którym będzie dusiło się leczo.
- Papryki myjemy, kroimy strąki na ćwiartki, oczyszczamy. Następnie kroimy w paseczki i podsmażamy.
- Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i również krótko podsmażamy.
- Podsmażoną cebulę i paprykę przekładamy do garnka z kiełbasą.
- Dodajemy do niego pokrojone w kostkę pomidory(zawsze dodaję też cały sok jaki puściły pomidory) oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
- Wszystko dusimy aż do miękkości.
- Leczo doprawiamy w trakcie duszenia, bo to ile soli i pieprzu trzeba dodać zależy głównie od kiełbasy.
- Leczo z cukinią najczęściej podaję z pieczywem.
- Potrawa ta najbardziej smakuje mi następnego dnia po przygotowaniu.
- Gdy postoi sobie całą noc w lodówce, smaki cudnie się przenikną.
Smacznego!
Ala