Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Składniki:

  • Papryka czerwona – 3 sztuki;
  • Papryka żółta – 2 sztuki;
  • Papryka zielona – 1 sztuka;
  • Cebula – 3 sztuki;
  • Cukinia – 1 mała sztuka;
  • Kiełbasa podwędzana – ok. 500 g;
  • Pomidory – 6 sztuk;
  • Sól, pieprz, olej.

Przepis na leczo:

  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubą kostkę.
  • Kiełbasę kroimy w talarki, podsmażamy i przekładamy do większego garnka, w którym będzie dusiło się leczo.
  • Papryki myjemy, kroimy strąki na ćwiartki, oczyszczamy. Następnie kroimy w paseczki i podsmażamy.
  • Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i również krótko podsmażamy.
  • Podsmażoną cebulę i paprykę przekładamy do garnka z kiełbasą.
  • Dodajemy do niego pokrojone w kostkę pomidory(zawsze dodaję też cały sok jaki puściły pomidory) oraz pokrojoną w kostkę cukinię.
  • Wszystko dusimy aż do miękkości.
  • Leczo doprawiamy w trakcie duszenia, bo to ile soli i pieprzu trzeba dodać zależy głównie od kiełbasy.
  • Leczo z cukinią najczęściej podaję z pieczywem.
  • Potrawa ta najbardziej smakuje mi następnego dnia po przygotowaniu.
  • Gdy postoi sobie całą noc w lodówce, smaki cudnie się przenikną.

Smacznego!

Ala