Przepis na majonez domowy – składniki:
- Żółtka – 2 sztuki (duże);
- Olej – 0,5 litra (robię zwykle z rzepakowym);
- Musztarda, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
Jak zrobić majonez domowy – wykonanie:
- Bardzo ważną wskazówką na sam początek jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Najpierw rozkręcamy żółtka z 0,5 łyżeczki musztardy, szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu. A
- Następnie dodajemy powolutku olej, bardzo szybko rozcierając. Uwaga – olej dodajemy dosłownie po kropelce, dopiero jak wkręcicie mniej więcej połowę należnej objętości możecie pokusić się o to, aby wlewać go cieniutkim jak nitka, przerywanym strumyczkiem.
- Na sam koniec doprawiamy majonez do smaku – cytryną, cukrem, solą, pieprzem – jak lubicie.
- Ja wyjątkowo nie lubię białego pieprzu i do majonezu dodaję czarny.
- Podczas ręcznego kręcenia majonezu usłyszycie charakterystyczne mlaskanie – tak ma być. I pamiętajcie, żeby kręcić tylko w jedną stronę!
No i teraz 2 sposoby na uratowanie zwarzonego majonezu:
Sposób I: dodajecie łyżkę wrzątku i rozkręcacie, potem przechodzicie do dalszego dodawania oleju;
Sposób II: W osobnej miseczce rozkręcacie samo żółtko i do tego żółtka po małej łyżeczce dodajecie zwarzoną masę i rozkręcacie, następnie przechodzicie do dalszego dodawania oleju.
Smacznego!
Ala