Składniki:
- Makaron nitki – 500 g;
- Jabłka – 4 duże (najlepiej kwaśne);
- Rodzynki – 4 łyżki;
- Masło – 2 łyżki + do posmarowania naczynia;
- Miód – 5 łyżek;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Śmietanka kremówka (30%) – 250 ml.
Przepis na makaron z jabłkami:
- Makaron gotujemy w posolonej wodzie i obficie przelewamy na sitku zimną wodą, odstawiamy do odcieknięcia.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy jabłka, miód i całość przesmażamy.
- Śmietanę łączymy z jajkami przy pomocy rózgi kuchennej. Odcedzamy rodzynki.
- Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, wykładamy na dno połowę makaronu. Na makaron wykładamy przesmażone jabłka, posypujemy rodzynkami. Na wierzchu układamy pozostałą część makaronu.
- Całość zalewamy śmietaną z jajkami.
- Makaron z jabłkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i zapiekamy około 30 minut. Nasza słodka zapiekanka powinna być ścięta i sprężysta, ale nie spieczona.
Smacznego!
Ala