Makaron z jabłkami

Makaron z jabłkami

Składniki:

  • Makaron nitki – 500 g;
  • Jabłka – 4 duże (najlepiej kwaśne);
  • Rodzynki – 4 łyżki;
  • Masło – 2 łyżki + do posmarowania naczynia;
  • Miód – 5 łyżek;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 250 ml.

Przepis na makaron z jabłkami:

  • Makaron gotujemy w posolonej wodzie i obficie przelewamy na sitku zimną wodą, odstawiamy do odcieknięcia.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy jabłka, miód i całość przesmażamy.
  • Śmietanę łączymy z jajkami przy pomocy rózgi kuchennej. Odcedzamy rodzynki.
  • Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, wykładamy na dno połowę makaronu. Na makaron wykładamy przesmażone jabłka, posypujemy rodzynkami. Na wierzchu układamy pozostałą część makaronu.
  • Całość zalewamy śmietaną z jajkami.
  • Makaron z jabłkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i zapiekamy około 30 minut. Nasza słodka zapiekanka powinna być ścięta i sprężysta, ale nie spieczona.

Smacznego!

Ala