Składniki:
- Makaron – 500 g (użyłam szpinakowego, ale równie dobrze może być zwykły);
- Tuńczyk w oliwie z puszki – 200-240 g (po odsączeniu);
- Esencja z anchois – 1/2 łyżeczki (można pominąć);
- Masło – 60 g;
- Śmietanka kremówka – 300 ml;
- Sok z cytryny – 4 łyżki;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Sól, pieprz, natka pietruszki.
Przepis na makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym:
- Na patelni roztapiamy masło, mieszając dodajemy do niego śmietankę i sok z cytryny.
- Podgrzewamy powoli, aż sos trochę zgęstnieje.
- Dodajemy do niego esencję z anchois oraz skórkę otartą z cytryny, odstawiamy.
- Makaron gotujemy al dente, odsączamy.
- Tuńczyka odsączamy z oliwy i rozdrabniamy widelcem.
- Do ugotowanego makaronu wlewamy sos, mieszamy aby cały makaron był nim pokryty.
- Następnie dodajemy tuńczyka i natkę pietruszki – mieszamy delikatnie.
- Makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Ala
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia śródziemnomorska” Anne White.