Makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym

Makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym

Składniki:

  • Makaron – 500 g (użyłam szpinakowego, ale równie dobrze może być zwykły);
  • Tuńczyk w oliwie z puszki – 200-240 g (po odsączeniu);
  • Esencja z anchois – 1/2 łyżeczki (można pominąć);
  • Masło – 60 g;
  • Śmietanka kremówka – 300 ml;
  • Sok z cytryny – 4 łyżki;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól, pieprz, natka pietruszki.

Przepis na makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym:

  • Na patelni roztapiamy masło, mieszając dodajemy do niego śmietankę i sok z cytryny.
  • Podgrzewamy powoli, aż sos trochę zgęstnieje.
  • Dodajemy do niego esencję z anchois oraz skórkę otartą z cytryny, odstawiamy.
  • Makaron gotujemy al dente, odsączamy.
  • Tuńczyka odsączamy z oliwy i rozdrabniamy widelcem.
  • Do ugotowanego makaronu wlewamy sos, mieszamy aby cały makaron był nim pokryty.
  • Następnie dodajemy tuńczyka i natkę pietruszki – mieszamy delikatnie.
  • Makaron z tuńczykiem i sosem cytrynowym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Ala

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia śródziemnomorska” Anne White.