Mazurek cytrynowy łatwy

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Jakby ktoś mnie zapytał, jaki kolor ma Wielkanoc, powiedziałabym że żółty. A wszystko przez kwitnące żonkile, forsycje, oczar, puchate kurczaczki, szafranowe baby, wszechobecne jajka i oczywiście przez wiosenne słońce. Nawiązując do tego wesołego koloru, postanowiłam przygotować mazurek cytrynowy. Wielkanoc to też dla mnie taki graniczny czas, kiedy czekoladowe, orzechowe słodkości idą trochę w zapomnienie, na rzecz owocowych, orzeźwiających deserów. Mazurek cytrynowy jest łatwy do zrobienia, a pomada nie wymaga długiego redukowania w rondelku.

 

mazurek cytrynowy 1

mazurek cytrynowy

Przepis na mazurek cytrynowy – składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Mąka krupczatka – 400 g;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta.

Pomada cytrynowa:

  • Biała czekolada – 400 g;
  • Jogurt grecki – 300 g;
  • Skórka otarta z 2 cytryn;
  • Płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie).

Czytaj dalej – jak zrobić mazurek cytrynowy:


6 przemyśleń nt. „Mazurek cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *