Mazurek cytrynowy – składniki:
Kruche ciasto:
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 2 łyżki;
- Mąka krupczatka – 400 g;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Sól – szczypta.
Pomada cytrynowa:
- Biała czekolada – 400 g;
- Jogurt grecki – 300 g;
- Skórka otarta z 2 cytryn;
- Płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie).
Przepis na mazurek cytrynowy:
- Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
- Ciastem wylepiamy formę (trochę ciasta powinno zachodzić na ścianki formy).
- Kruchy spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż do uzyskania delikatnie złotego koloru.
- Spód wyjmujemy, studzimy.
- W kąpieli wodnej topimy 400 g białej czekolady -białą czekoladę łamiemy do miseczki, a miseczkę umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą. Dno miseczki nie powinno stykać się z wodą. Im wolniej topi się czekolada, tym ma ładniejszą strukturę.
- Stopioną czekoladę łączymy z jogurtem greckim za pomocą rózgi kuchennej.
- Cytryny parzymy i ocieramy z nich skórkę.
- Skórkę cytrynową dodajemy do przygotowanej pomady, całość mieszamy i następnie wylewamy na kruchy spód.
- Całość możemy posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
- Mazurek cytrynowy schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego!
Ala