Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy – składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Mąka krupczatka – 400 g;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta.

Pomada cytrynowa:

  • Biała czekolada – 400 g;
  • Jogurt grecki – 300 g;
  • Skórka otarta z 2 cytryn;
  • Płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie).

Przepis na mazurek cytrynowy:

  • Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
  • Ciastem wylepiamy formę (trochę ciasta powinno zachodzić na ścianki formy).
  • Kruchy spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż do uzyskania delikatnie złotego koloru.
  • Spód wyjmujemy, studzimy.
  • W kąpieli wodnej topimy 400 g białej czekolady -białą czekoladę łamiemy do miseczki, a miseczkę umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą. Dno miseczki nie powinno stykać się z wodą. Im wolniej topi się czekolada, tym ma ładniejszą strukturę.
  • Stopioną czekoladę łączymy z jogurtem greckim za pomocą rózgi kuchennej.
  • Cytryny parzymy i ocieramy z nich skórkę.
  • Skórkę cytrynową dodajemy do przygotowanej pomady, całość mieszamy i następnie wylewamy na kruchy spód.
  • Całość możemy posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
  • Mazurek cytrynowy schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.

Smacznego!

Ala