Mazurek czekoladowy prosty

Mazurek czekoladowy prosty

Składniki:
Spód:

  • Masło – 200 g;
  • Sól – szczypta;
  • Mąka krupczatka – 250 g;
  • Mąka tortowa – 150 g;
  • Cukier – 2 łyżki.

Pomada:

  • Czekolada mleczna – 500 g;
  • Śmietanka słodka 30% – 200 g;
  • Kakao ciemne – 2 łyżki.

Przepis na mazurek czekoladowy prosty:

  • Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto, którym wyklejamy formę.
  • Spód podpiekamy do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy, zostawiamy do przestudzenia.
  • Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę kremówkę.
  • Podgrzewamy wszystko w kąpieli wodnej, aż do momentu rozpuszczenia się całkowitego czekolady i połączenia z kremówką na gładką, lśniącą masę.
  • Do masy czekoladowej dodajemy 2 łyżki kakao, intensywnie mieszając i podgrzewając, aż do całkowitego połączenia.
  • Pomadę czekoladową wylewamy na upieczony kruchy spód, odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia i zdobimy.

szybki mazurek czekoladowy

Smacznego!

Ala