Składniki:
Spód:
- Masło – 200 g;
- Sól – szczypta;
- Mąka krupczatka – 250 g;
- Mąka tortowa – 150 g;
- Cukier – 2 łyżki.
Pomada:
- Czekolada mleczna – 500 g;
- Śmietanka słodka 30% – 200 g;
- Kakao ciemne – 2 łyżki.
Przepis na mazurek czekoladowy prosty:
- Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto, którym wyklejamy formę.
- Spód podpiekamy do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy, zostawiamy do przestudzenia.
- Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę kremówkę.
- Podgrzewamy wszystko w kąpieli wodnej, aż do momentu rozpuszczenia się całkowitego czekolady i połączenia z kremówką na gładką, lśniącą masę.
- Do masy czekoladowej dodajemy 2 łyżki kakao, intensywnie mieszając i podgrzewając, aż do całkowitego połączenia.
- Pomadę czekoladową wylewamy na upieczony kruchy spód, odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia i zdobimy.
Smacznego!
Ala