Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami – składniki:

Kruchy spód:

  • Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 200 g;
  • Masło – 150 g;
  • Cukier puder – 60 g;
  • Żółtka jaj – 2 sztuki (rozmiar M);
  • Sól – szczypta.

Pomada czekoladowa:

  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Śmietanka 36% – 70 ml;
  • Cukier puder – 3 kopiaste łyżki;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Migdały słupki lub płatki migdałowe – 100 g

Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 30 minut.
  • Następnie odcedzamy je i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby się osuszyły.
  • Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, dwa żółtka, szczyptę soli – zagniatamy ciasto.
  • Ciastem wyklejamy spód formy (30 cm x 11 cm) i ścianki na w wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto kruche podpiekamy w temperaturze 180 stopni C, przez 15 minut.
  • Przygotowujemy pomadę czekoladową – gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę i roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Mieszamy, żeby czekolada połączyła się ze śmietanką.
  • Do gorącej masy czekoladowej dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem – mieszamy.
  • Pomadę czekoladową wylewamy na podpieczony kruchy spód.
  • Wierzch mazurka posypujemy rodzynkami i migdałami (migdały należy wcześniej podprażyć na patelni).
  • Mazurek wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

mazurek czekoladowy zapiekany

Smacznego!

Ala