Mazurek czekoladowy z bakaliami – składniki:
Kruchy spód:
- Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 200 g;
- Masło – 150 g;
- Cukier puder – 60 g;
- Żółtka jaj – 2 sztuki (rozmiar M);
- Sól – szczypta.
Pomada czekoladowa:
- Czekolada gorzka – 200 g;
- Śmietanka 36% – 70 ml;
- Cukier puder – 3 kopiaste łyżki;
- Żółtka – 4 sztuki;
- Rodzynki – 100 g;
- Migdały słupki lub płatki migdałowe – 100 g
Przepis na mazurek czekoladowy z bakaliami:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 30 minut.
- Następnie odcedzamy je i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby się osuszyły.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier puder, pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, dwa żółtka, szczyptę soli – zagniatamy ciasto.
- Ciastem wyklejamy spód formy (30 cm x 11 cm) i ścianki na w wysokość ok. 1,5 cm. Ciasto kruche podpiekamy w temperaturze 180 stopni C, przez 15 minut.
- Przygotowujemy pomadę czekoladową – gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę i roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Mieszamy, żeby czekolada połączyła się ze śmietanką.
- Do gorącej masy czekoladowej dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem – mieszamy.
- Pomadę czekoladową wylewamy na podpieczony kruchy spód.
- Wierzch mazurka posypujemy rodzynkami i migdałami (migdały należy wcześniej podprażyć na patelni).
- Mazurek wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Ala