Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy – składniki:

  • Masa kajmakowa – 400 g;

Kruchy spód kakaowy:

  • Mąka tortowa – 360 g;
  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 2 pełne łyżki;
  • Kakao ciemne w proszku – 1,5 łyżki;
  • Sól – szczypta.

Przepis na mazurek kajmakowy:

  • Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
  • Jeśli bardziej lubicie klasyczne kruche ciasto niż kakaowe, zamiast 1,5 łyżki kakao dodajemy 40 g mąki tortowej.
  • Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy spód przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
  • Na kruchy spód wykładamy gotową masę kajmakową. Można ją kupić w większości sklepów spożywczych lub przygotować ze słodzonego mleka skondensowanego (Zamkniętą puszkę mleka umieszczamy w garnku z zimną wodą – cała puszka musi być zanurzona w wodzie. Gotujemy całość przez 2 godziny – czas liczymy od momentu gdy woda zaczyna wrzeć.).
  • Mazurek zdobimy według uznania i gotowe.

Smacznego!

Ala