Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy jest chyba najszybszym i najłatwiejszych z mazurków. Śmieję się czasem, że jest to mazurek last minute. Bo tak, zagniecenie kruchego ciasta zajmie nam jakieś 15 minut, upieczenie spodu do mazurka z 25 minut. Pozostaje tylko otworzyć puszkę z masą kajmakową i rozprowadzić ją na wystudzonym kruchym cieście – na to potrzeba z 7 minut. 3 ostatnie minuty niech nam pozostaną na poutykanie migdałów, czy inne proste przyozdobienie mazurka. I kto powiedział, że przygotowanie świątecznych potraw jest czasochłonne?

Ponieważ znudził mi się mazurek kajmakowy na zwykłym kruchym spodzie, postanowiłam tym razem przygotować kruche ciasto z dodatkiem kakao.

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy 1

 

Mazurek kajmakowy – składniki:

Masa kajmakowa – 400 g;

Kruchy spód czekoladowy:

Mąka tortowa – 200 g;

Mąka krupczatka – 160 g;

Masło – 200 g;

Cukier puder – 2 pełne łyżki;

Kakao ciemne w proszku – 1,5 łyżki;

Kwaśna śmietana – 1 łyżka;

Sól – szczypta.

 

Mazurek kajmakowy – wykonanie:

Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli wolimy klasyczne kruche ciasto zamiast czekoladowego, zamiast 1,5 łyżki kakao dodajemy dodatkowe 40 g krupczatki, możemy też pominąć kwaśną śmietanę.

Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy spód przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Na kruchy spód wykładamy gotową masę kajmakową. Można ją kupić w większości sklepów spożywczych lub przygotować ze słodzonego mleka skondensowanego według tego przepisu.

Mazurek zdobimy według uznania i gotowe.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *