Mazurek kajmakowy – składniki:
- Masa kajmakowa – 400 g;
Kruchy spód kakaowy:
- Mąka tortowa – 360 g;
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 2 pełne łyżki;
- Kakao ciemne w proszku – 1,5 łyżki;
- Sól – szczypta.
Przepis na mazurek kajmakowy:
- Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto.
- Jeśli bardziej lubicie klasyczne kruche ciasto niż kakaowe, zamiast 1,5 łyżki kakao dodajemy 40 g mąki tortowej.
- Ciastem wylepiamy formę i podpiekamy spód przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Na kruchy spód wykładamy gotową masę kajmakową. Można ją kupić w większości sklepów spożywczych lub przygotować ze słodzonego mleka skondensowanego (Zamkniętą puszkę mleka umieszczamy w garnku z zimną wodą – cała puszka musi być zanurzona w wodzie. Gotujemy całość przez 2 godziny – czas liczymy od momentu gdy woda zaczyna wrzeć.).
- Mazurek zdobimy według uznania i gotowe.
Smacznego!
Ala