Mazurek orzechowy na waflu

Mazurek orzechowy na waflu

Składniki:

Pomada:

  • Kwaśna śmietana 30% – 1 szklanka;
  • Cukier – 2 szklanki;
  • Orzechy włoskie mielone – 200 g;

Dodatkowo:

  • Wafel – 1 sztuka;
  • Rodzynki, płatki migdałowe, czekolada – do zdobienia.

Przepis na mazurek orzechowy na waflu:

  • W rondelku z grubym dnem umieszczamy śmietanę i cukier.
  • Całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do zagotowania, następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy mieszając przez 11 minut.
  • Zestawiamy pomadę, gdy przestanie wrzeć i opadnie, wsypujemy do rondelka zmielone orzechy włoskie i dokładnie całość łączymy.
  • Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Na blasze układamy papier do wypieków, a na nim wafel. Na waflu rozsmarowujemy równo naszą masę orzechową i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
  • Po tym czasie mazurek wyjmujemy i pozostawiamy na blasze.
  • Gdy pomada zaczyna tężeć, brzegi wafla mogą podwijać się do góry. Można temu zapobiec. Gdy pomada stygnie i nie jest już lepka, przykrywamy mazurek pergaminem do pieczenia i obciążamy deską do krojenia.
  • Po przestudzeniu zdobimy. Ja polałam mazurek roztopioną czekoladą i posypałam rodzynkami oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Ala