Składniki:
Pomada:
- Kwaśna śmietana 30% – 1 szklanka;
- Cukier – 2 szklanki;
- Orzechy włoskie mielone – 200 g;
Dodatkowo:
- Wafel – 1 sztuka;
- Rodzynki, płatki migdałowe, czekolada – do zdobienia.
Przepis na mazurek orzechowy na waflu:
- W rondelku z grubym dnem umieszczamy śmietanę i cukier.
- Całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do zagotowania, następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy mieszając przez 11 minut.
- Zestawiamy pomadę, gdy przestanie wrzeć i opadnie, wsypujemy do rondelka zmielone orzechy włoskie i dokładnie całość łączymy.
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Na blasze układamy papier do wypieków, a na nim wafel. Na waflu rozsmarowujemy równo naszą masę orzechową i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
- Po tym czasie mazurek wyjmujemy i pozostawiamy na blasze.
- Gdy pomada zaczyna tężeć, brzegi wafla mogą podwijać się do góry. Można temu zapobiec. Gdy pomada stygnie i nie jest już lepka, przykrywamy mazurek pergaminem do pieczenia i obciążamy deską do krojenia.
- Po przestudzeniu zdobimy. Ja polałam mazurek roztopioną czekoladą i posypałam rodzynkami oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Ala