mazurek królewski

Mazurek staropolski vel mazurek królewski

Mazurek staropolski vel mazurek królewski

No i mamy mój ulubiony mazurek, ponieważ tak się składa, że jest on też mazurkowym faworytem mojej mamy, od wielu lat niezmiennie pojawia się na naszym wielkanocnym stole. Można śmiało powiedzieć, że mazurek staropolski to miłość od pierwszego wejrzenia, a raczej od pierwszego kęsa.

Mazurek ten na pierwszy rzut oka wygląda najzwyklej na świecie, ot kruche ciasto, wiśnie i lukier. Ale jak się temu kruchemu ciastu przyjrzymy , to okazuje się, że jest to wersja lux – z mielonymi migdałami, żółtkami z jaj ugotowanych na twardo, skórką otartą z cytryny. Warto zadać sobie trochę fatygi, bo dzięki tym dodatkom smak mazurka jest naprawdę wyjątkowy.

Przepis na mazurek staropolski jakieś kilkanaście lat temu znalazłyśmy z mamą, wydany on był w formie pocztówki. Niedawno dokopałam się do identycznego w zbiorze przepisów wielkanocnych Macieja Kuronia.

mazurek staropolski

mazurek królewski

Przepis na mazurek staropolski – składniki:

Proporcja na blaszkę 23 cm x 23 cm

  • Mąka krupczatka – 200 g;
  • Mąka tortowa – 150 g;
  • Jajka – 5 sztuk (1 surowe i 4 ugotowane na twardo);
  • Masło – 350 g;
  • Cukier puder – 120 g;
  • Migdały mielone – 120 g;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta;
  • Rozmącone jajko do posmarowania ciasta;
  • Wiśnie z konfitury – 1 szklanka;
  • Cukier puder na lukier, płatki migdałowe.

Czytaj dalej – jak zrobić mazurek staropolski vel mazurek królewski:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *