Mazurek staropolski vel mazurek królewski – składniki:
Proporcja na blaszkę 23 cm x 23 cm
- Mąka krupczatka – 200 g;
- Mąka tortowa – 150 g;
- Jajka – 5 sztuk (1 surowe i 4 ugotowane na twardo);
- Masło – 350 g;
- Cukier puder – 120 g;
- Migdały mielone – 120 g;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Sól – szczypta;
- Rozmącone jajko do posmarowania ciasta;
- Wiśnie z konfitury – 1 szklanka;
- Cukier puder na lukier, płatki migdałowe.
Przepis na mazurek staropolski vel mazurek królewski:
- 4 jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu wyjmujemy z nich żółtka i przecieramy przez sitko.
- Migdały parzymy, obieramy ze skórek, mielimy.
- Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórkę.
- Wiśnie z konfitury wykładamy na sitko do odcieknięcia.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na gładką masę.
- Do masy wsypujemy oba rodzaje mąki, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny, przetarte żółtka i 1 żółtko surowe.
- Zagniatamy ciasto, które następnie schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki.
- 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce.
- Z pozostałej 1/3 formujemy cienkie wałeczki, z których układamy kratkę na wierzchu mazurka (to mój najmniej ulubiony etap).
- Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 20 minut (aż ciasto zrobi się złotawe).
- Po przestudzeniu, w zagłębienia utworzone przez kratkę nakładamy wiśnie z konfitury.
- Mazurek staropolski lukrujemy, możemy tez posypać wierzch płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Ala