Mazurek staropolski vel mazurek królewski

Mazurek staropolski vel mazurek królewski

Mazurek staropolski vel mazurek królewski – składniki:

Proporcja na blaszkę 23 cm x 23 cm

  • Mąka krupczatka – 200 g;
  • Mąka tortowa – 150 g;
  • Jajka – 5 sztuk (1 surowe i 4 ugotowane na twardo);
  • Masło – 350 g;
  • Cukier puder – 120 g;
  • Migdały mielone – 120 g;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta;
  • Rozmącone jajko do posmarowania ciasta;
  • Wiśnie z konfitury – 1 szklanka;
  • Cukier puder na lukier, płatki migdałowe.

Przepis na mazurek staropolski vel mazurek królewski:

  • 4 jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu wyjmujemy z nich żółtka i przecieramy przez sitko.
  • Migdały parzymy, obieramy ze skórek, mielimy.
  • Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórkę.
  • Wiśnie z konfitury wykładamy na sitko do odcieknięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na gładką masę.
  • Do masy wsypujemy oba rodzaje mąki, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny, przetarte żółtka i 1 żółtko surowe.
  • Zagniatamy ciasto, które następnie schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki.
  • 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce.
  • Z pozostałej 1/3 formujemy cienkie wałeczki, z których układamy kratkę na wierzchu mazurka (to mój najmniej ulubiony etap).
  • Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 20 minut (aż ciasto zrobi się złotawe).
  • Po przestudzeniu, w zagłębienia utworzone przez kratkę nakładamy wiśnie z konfitury.
  • Mazurek staropolski lukrujemy, możemy tez posypać wierzch płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Ala