Mazurek zagniatany ze śmietaną – składniki:
- Mąka krupczatka – 370 g;
- Masło – 180 g;
- Żółtka (surowe) – 3 sztuki;
- Kwaśna śmietana (18 lub 22%) – 2 pełne łyżki;
- Sól – szczypta;
- Migdały w słupkach lub płatkach – 80 g;
- Rodzynki – 100 g;
- Cukier o grubych kryształkach;
- Białko jaja – do posmarowania mazurka;
- Cukier puder – do posypania.
Przepis na mazurek zagniatany ze śmietaną:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut.
- Mąkę, masło, żółtka, kwaśną śmietanę i szczyptę soli umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.
- Ciasto możemy schłodzić lub od razu wykleić nim blaszkę.
- Rozłożone na blasze ciasto smarujemy białkiem jajka, posypujemy migdałami, odcedzonymi i osuszonymi rodzynkami oraz gruboziarnistym cukrem.
- Mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 25-30 minut.
- Powinien osiągnąć on piękną, złota barwę.
- Po upieczeniu odstawiamy go do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem gdy jest jeszcze delikatnie ciepły.
Smacznego!
Ala