Mazurek zagniatany ze śmietaną

Mazurek zagniatany ze śmietaną

Mazurek zagniatany ze śmietaną – składniki:

  • Mąka krupczatka – 370 g;
  • Masło – 180 g;
  • Żółtka (surowe) – 3 sztuki;
  • Kwaśna śmietana (18 lub 22%) – 2 pełne łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Migdały w słupkach lub płatkach – 80 g;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Cukier o grubych kryształkach;
  • Białko jaja – do posmarowania mazurka;
  • Cukier puder – do posypania.

Przepis na mazurek zagniatany ze śmietaną:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut.
  • Mąkę, masło, żółtka, kwaśną śmietanę i szczyptę soli umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto możemy schłodzić lub od razu wykleić nim blaszkę.
  • Rozłożone na blasze ciasto smarujemy białkiem jajka, posypujemy migdałami, odcedzonymi i osuszonymi rodzynkami oraz gruboziarnistym cukrem.
  • Mazurek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 25-30 minut.
  • Powinien osiągnąć on piękną, złota barwę.
  • Po upieczeniu odstawiamy go do przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem gdy jest jeszcze delikatnie ciepły.

mazurek z bakaliami

Smacznego!

Ala