Młoda kapusta na krótko – składniki:
- Młoda kapusta – 2 główki;
- Koperek – 1 duży pęczek lub 2 małe;
- Boczek wędzony – 150 g;
- Pierś z kurczaka – 400 g;
- Masło – 3 łyżki;
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 2 łyżki;
- Sok z cytryny lub duży dojrzały pomidor;
- Sól, pieprz,olej, woda.
Przepis na młoda kapustę na krótko:
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy. Następnie kroimy główkę na połówki lub ćwiartki i szatkujemy.
- Kapustę wkładamy do garnka wraz z łyżką masła, wsypujemy łyżeczkę soli, dolewamy wody (ok. 600 ml) i dusimy na małym ogniu.
- Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię i wytapiamy.
- Podsmażony boczek przekładamy do miseczki.
- Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki.
- Oprószamy ją solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Kiedy kapusta trochę zmięknie i „siądzie” dodajemy do niej podsmażony boczek i pierś z kurczaka – mieszamy.
- Koperek myjemy i drobno siekamy – dodajemy do kapusty.
- Kapustę powinniśmy dokwasić do smaku. Możemy to zrobić sokiem z cytryny lub startym bezpośrednio do garnka dojrzałym, dużym pomidorem.
- Całość dosalamy zgodnie z upodobaniami.
- Na końcu robimy białą zasmażkę. Topimy w rondelku 2 łyżki masła, dodajemy do nich 2 łyżki mąki i chwilę smażymy rozcierając mąkę łyżką, żeby zasmażka nie miała grudek.
- Zasmażkę dodajemy do garnka z kapustę, mieszamy i gotujemy dosłownie z 3 minuty.
Smacznego!
Ala
- Trzeba uważać, żeby kapusty za długo nie gotować, bo się rozpadnie i zrobi się z niej pulpa.
- Źródło przepisu – moja teściowa 🙂