Młoda kapusta na krótko

Młoda kapusta na krótko

Młoda kapusta na krótko – składniki:

  • Młoda kapusta – 2 główki;
  • Koperek – 1 duży pęczek lub 2 małe;
  • Boczek wędzony – 150 g;
  • Pierś z kurczaka – 400 g;
  • Masło – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 2 łyżki;
  • Sok z cytryny lub duży dojrzały pomidor;
  • Sól, pieprz,olej, woda.

Przepis na młoda kapustę na krótko:

  • Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy. Następnie kroimy główkę na połówki lub ćwiartki i szatkujemy.
  • Kapustę wkładamy do garnka wraz z łyżką masła, wsypujemy łyżeczkę soli, dolewamy wody (ok. 600 ml) i dusimy na małym ogniu.
  • Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię i wytapiamy.
  • Podsmażony boczek przekładamy do miseczki.
  • Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki.
  • Oprószamy ją solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Kiedy kapusta trochę zmięknie i „siądzie” dodajemy do niej podsmażony boczek i pierś z kurczaka – mieszamy.
  • Koperek myjemy i drobno siekamy – dodajemy do kapusty.
  • Kapustę powinniśmy dokwasić do smaku. Możemy to zrobić sokiem z cytryny lub startym bezpośrednio do garnka dojrzałym, dużym pomidorem.
  • Całość dosalamy zgodnie z upodobaniami.
  • Na końcu robimy białą zasmażkę. Topimy w rondelku 2 łyżki masła, dodajemy do nich 2 łyżki mąki i chwilę smażymy rozcierając mąkę łyżką, żeby zasmażka nie miała grudek.
  • Zasmażkę dodajemy do garnka z kapustę, mieszamy i gotujemy dosłownie z 3 minuty.

kapusta na krótko

Smacznego!

Ala

  • Trzeba uważać, żeby kapusty za długo nie gotować, bo się rozpadnie i zrobi się z niej pulpa.
  • Źródło przepisu – moja teściowa 🙂