Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami

Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami – składniki:

  • Bataty – 600 g;
  • Cebula szalotka – 1 średnia;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Suszone pomidory w zalewie z oliwy lub oleju – 50 g (po odsączeniu z oliwy);
  • Ser pleśniowy typu Camembert – 100 g;
  • Parmezan tarty – 40 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Nasiona do posypania – ja dałam słonecznik i babkę płesznik, ale może to być mak, sezam, pestki dyni, siemię lniane – co macie, co lubicie;
  • Sól, pieprz – do smaku.

Przepis na muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami:

  • Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (oczka średniej wielkości).
  • Do startych batatów dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, tarty parmezan (z podanej porcji parmezanu odsypałam 1 łyżeczkę, żeby przed pieczeniem posypać po wierzchu muffiny).
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do pozostałych składników, następnie wbijamy jajka – całość mieszamy do połączenia składników.
  • Formę do muffinów wykładamy papilotkami, do papilotek nakładamy batatowe ciasto.
  • Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki i wkładamy po kawałeczku do ciasta.
  • Wierzch muffinów posypujemy odrobiną parmezanu i ulubionymi nasionami.
  • Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 – 35 minut (czas pieczenia dotyczy muffinów w standardowej formie z 12 gniazdami o średnicy 5 cm każde). Stopień upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem.

muffiny z batatów

Uwagi:
Papilotki lub foremki do pieczenia trzeba dobrze natłuścić. Muffiny te najlepiej odchodzą od papilotek po całkowitym wystudzeniu, ale nie warto czekać, bo na ciepło są genialne.
Z podanych powyżej ilości składników wyszło mi 16 muffinów ze standardowej formy o średnicy gniazda 5 cm.
Smacznego!

Ala

Literatura:
J. Olivier: „Superfood na co dzień”; Insignis Media; Kraków 2015.