Muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami – składniki:
- Bataty – 600 g;
- Cebula szalotka – 1 średnia;
- Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Suszone pomidory w zalewie z oliwy lub oleju – 50 g (po odsączeniu z oliwy);
- Ser pleśniowy typu Camembert – 100 g;
- Parmezan tarty – 40 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Nasiona do posypania – ja dałam słonecznik i babkę płesznik, ale może to być mak, sezam, pestki dyni, siemię lniane – co macie, co lubicie;
- Sól, pieprz – do smaku.
Przepis na muffiny batatowe z serem i suszonymi pomidorami:
- Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (oczka średniej wielkości).
- Do startych batatów dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, tarty parmezan (z podanej porcji parmezanu odsypałam 1 łyżeczkę, żeby przed pieczeniem posypać po wierzchu muffiny).
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do pozostałych składników, następnie wbijamy jajka – całość mieszamy do połączenia składników.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami, do papilotek nakładamy batatowe ciasto.
- Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki i wkładamy po kawałeczku do ciasta.
- Wierzch muffinów posypujemy odrobiną parmezanu i ulubionymi nasionami.
- Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 – 35 minut (czas pieczenia dotyczy muffinów w standardowej formie z 12 gniazdami o średnicy 5 cm każde). Stopień upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Uwagi:
Papilotki lub foremki do pieczenia trzeba dobrze natłuścić. Muffiny te najlepiej odchodzą od papilotek po całkowitym wystudzeniu, ale nie warto czekać, bo na ciepło są genialne.
Z podanych powyżej ilości składników wyszło mi 16 muffinów ze standardowej formy o średnicy gniazda 5 cm.
Smacznego!
Ala
Literatura:
J. Olivier: „Superfood na co dzień”; Insignis Media; Kraków 2015.