Składniki:
- Mąka tortowa – 250 g;
- Cukier biały – 150 g;
- Migdały mielone – 60 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Sól – 1/2 łyżeczki;
- Woda – 200 ml;
- Masło – 140 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Wiśnie mrożone lub z kompotu – około 1 szklanki.
Dodatkowo na kruszonkę:
- Masło – 1 łyżka;
- Cukier brązowy – 1,5 łyżki;
- Mąka pszenna – 2 łyżki;
- Migdały mielone – 40 g.
Przepis na muffiny migdałowe z wiśniami:
- W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Topimy masło, odstawiamy do wystudzenia.
- Podgrzewamy wodę, rozbijamy jajka rózgową trzepaczką.
- Przestudzone masło mieszamy z ciepłą wodą i jajkami, wlewamy do suchych składników. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
- Do muffinkowych gniazdek wkładamy po kilka wiśni (ja dawałam 3 na jedną muffinę) i zalewamy ciastem do 2/3 wysokości.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy z masła, mąki, cukru brązowego i mielonych migdałów.
- Posypujemy muffinki kruszonką, na wierzch można położyć jeszcze płatki migdałowe.
- Muffiny migdałowe z wiśniami pieczemy około 35-40 minut, aż będą złote.
Smacznego!
Ala