Muffiny migdałowe z wiśniami

Muffiny migdałowe z wiśniami

Składniki:

  • Mąka tortowa – 250 g;
  • Cukier biały – 150 g;
  • Migdały mielone – 60 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – 1/2 łyżeczki;
  • Woda – 200 ml;
  • Masło – 140 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Wiśnie mrożone lub z kompotu – około 1 szklanki.

Dodatkowo na kruszonkę:

  • Masło – 1 łyżka;
  • Cukier brązowy – 1,5 łyżki;
  • Mąka pszenna – 2 łyżki;
  • Migdały mielone – 40 g.

Przepis na muffiny migdałowe z wiśniami:

  • W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  • Topimy masło, odstawiamy do wystudzenia.
  • Podgrzewamy wodę, rozbijamy jajka rózgową trzepaczką.
  • Przestudzone masło mieszamy z ciepłą wodą i jajkami, wlewamy do suchych składników. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
  • Do muffinkowych gniazdek wkładamy po kilka wiśni (ja dawałam 3 na jedną muffinę) i zalewamy ciastem do 2/3 wysokości.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy z masła, mąki, cukru brązowego i mielonych migdałów.
  • Posypujemy muffinki kruszonką, na wierzch można położyć jeszcze płatki migdałowe.
  • Muffiny migdałowe z wiśniami pieczemy około 35-40 minut, aż będą złote.

Smacznego!

Ala