Kulinaria

Muffiny waniliowe z kremem czekoladowym

Muffiny waniliowe z kremem czekoladowym

Składniki  (na 18 sztuk w foremkach o średnicy 5 cm):

Muffiny waniliowe:

  • Mąka tortowa – 250 g;
  • Cukier – 125 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Mleko – 125 ml;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki;
  • Ziarenka z 1/2 laski wanilii.

Krem czekoladowy:

  • Mascarpone – 500 g;
  • Czekolada gorzka – 200 g;
  • Jajko – 2 sztuki;
  • Cukier puder – 3 łyżki.

Przepis na muffiny waniliowe z kremem czekoladowym:

Muffiny waniliowe:

  • W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól).
  • Wyjmujemy ziarenka z połowy laski wanilii i dodajemy je do suchych składników.
  • Ponieważ ziarenka wanilii są lepkie, dobrze jest je rozetrzeć palcami z suchymi składnikami, dzięki temu będą bardziej równomiernie rozprowadzone w cieście.
  • W drogiej misce łączymy stopione i przestudzone masło z rozbełtanymi jajami, mlekiem i kwaśną śmietaną.
  • Wlewamy tą mieszaninę do suchych składników i mieszamy przy użyciu trzepaczki rózgowej lub łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
  • Przelewamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Pamiętajmy żeby foremki napełniać do 2/3 wysokości, bo po pierwsze muffiny dość mocno wyrastają. A po drugie będziemy kłaść na nie krem, który lepiej się utrzyma jeśli będzie oparty o rant foremki.
  • Babeczki pieczemy około 25 min, aż będą złote.

Krem czekoladowy:

  • Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
  • W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek.
  • Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
  • Do piany dodajemy cukier puder – ubijamy.
  • Następnie wlewamy oba żółtka i dalej ubijamy.
  • Kolejnym etapem jest połączenie „kogla-mogla” z serkiem mascarpone przy użyciu rózgowej trzepaczki.
  • Gdy nasza serowo-jajeczna masa jest gotowa wlewamy do niej roztopioną czekoladę i energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru.
  • Krem nakładamy na wystudzone muffiny przy użyciu rękawa cukierniczego.
  • Całość możemy ozdobić kolorową posypką.
  • Gotowy deser wkładamy do lodówki na około 2 godziny, żeby krem trochę stężał.

Smacznego!

Ala