Składniki (na 18 sztuk w foremkach o średnicy 5 cm):
Muffiny waniliowe:
- Mąka tortowa – 250 g;
- Cukier – 125 g;
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
- Sól – szczypta;
- Mleko – 125 ml;
- Jajka – 2 sztuki;
- Masło – 100 g;
- Kwaśna śmietana – 2 łyżki;
- Ziarenka z 1/2 laski wanilii.
Krem czekoladowy:
- Mascarpone – 500 g;
- Czekolada gorzka – 200 g;
- Jajko – 2 sztuki;
- Cukier puder – 3 łyżki.
Przepis na muffiny waniliowe z kremem czekoladowym:
Muffiny waniliowe:
- W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól).
- Wyjmujemy ziarenka z połowy laski wanilii i dodajemy je do suchych składników.
- Ponieważ ziarenka wanilii są lepkie, dobrze jest je rozetrzeć palcami z suchymi składnikami, dzięki temu będą bardziej równomiernie rozprowadzone w cieście.
- W drogiej misce łączymy stopione i przestudzone masło z rozbełtanymi jajami, mlekiem i kwaśną śmietaną.
- Wlewamy tą mieszaninę do suchych składników i mieszamy przy użyciu trzepaczki rózgowej lub łyżki aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
- Przelewamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Pamiętajmy żeby foremki napełniać do 2/3 wysokości, bo po pierwsze muffiny dość mocno wyrastają. A po drugie będziemy kłaść na nie krem, który lepiej się utrzyma jeśli będzie oparty o rant foremki.
- Babeczki pieczemy około 25 min, aż będą złote.
Krem czekoladowy:
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
- W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Do piany dodajemy cukier puder – ubijamy.
- Następnie wlewamy oba żółtka i dalej ubijamy.
- Kolejnym etapem jest połączenie „kogla-mogla” z serkiem mascarpone przy użyciu rózgowej trzepaczki.
- Gdy nasza serowo-jajeczna masa jest gotowa wlewamy do niej roztopioną czekoladę i energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru.
- Krem nakładamy na wystudzone muffiny przy użyciu rękawa cukierniczego.
- Całość możemy ozdobić kolorową posypką.
- Gotowy deser wkładamy do lodówki na około 2 godziny, żeby krem trochę stężał.
Smacznego!
Ala