Składniki:
- Masło – 200 g;
- Mąka pszenna tortowa – 330 g;
- Cukier – 170 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Jajka – 3 sztuki;
- Mleko – 200 ml;
- Wanilia – 1 laska;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Pistacje – garść obranych ze skorupek i łupinek orzeszków;
- Sól – szczypta.
Przepis na muffiny z pistacjami i skórką cytrynową:
- Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
- W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól).
- W drugiej misce rozbijamy rózgą kuchenną jajka, dodajemy do nich mleko i roztopione masło.
- Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i zeskrobujemy miąższ, który dodajemy do ciasta, równomiernie ją rozprowadzamy.
- Cytrynę myjemy, a następnie parzymy i ocieramy z niej skórkę.
- Obrane ze skorupek i łupinek pistacje grubo siekamy.
- Dodajemy do ciasta skórkę oraz orzechy, mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, napełniamy foremki ciastem i pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru (około 30 minut).
- Muffiny z pistacjami pudrujemy przed podaniem.
Smacznego!
Ala