Muffiny z pistacjami i skórką cytrynową

Muffiny z pistacjami i skórką cytrynową

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 330 g;
  • Cukier – 170 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Jajka – 3 sztuki;
  • Mleko – 200 ml;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Pistacje – garść obranych ze skorupek i łupinek orzeszków;
  • Sól – szczypta.

Przepis na muffiny z pistacjami i skórką cytrynową:

  • Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
  • W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól).
  • W drugiej misce rozbijamy rózgą kuchenną jajka, dodajemy do nich mleko i roztopione masło.
  • Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy.
  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i zeskrobujemy miąższ, który dodajemy do ciasta, równomiernie ją rozprowadzamy.
  • Cytrynę myjemy, a następnie parzymy i ocieramy z niej skórkę.
  • Obrane ze skorupek i łupinek pistacje grubo siekamy.
  • Dodajemy do ciasta skórkę oraz orzechy, mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, napełniamy foremki ciastem i pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru (około 30 minut).
  • Muffiny z pistacjami pudrujemy przed podaniem.

Smacznego!

Ala