Naleśniki czekoladowe z bananami

Naleśniki czekoladowe z bananami

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko 3,2% – 500 ml;
  • Mąka tortowa – 200 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Kakao ciemne w proszku – 1 łyżka;
  • Olej rzepakowy – 4 łyżki;
  • Sól – szczypta.

Dodatkowo:

  • Olej – do smażenia
  • Banany – 4 sztuki;
  • Masło orzechowe;
  • Cukier puder, jogurt, śmietanka – opcjonalnie.

Przepis na naleśniki czekoladowe z bananami:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy lub mieszamy ręcznie.
  • W przypadku ręcznego przygotowania ciasta robimy to w następującej kolejności – do miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę oraz kakao.
  • Następnie stopniowo dolewamy mleko i olej mieszając ciasto tak, żeby nie było grudek.
  • Na tym etapie posługuję się drewnianym koziołkiem.
  • Gdy całe mleko już jest wlane, dodajemy jajka i całość łączymy rózgą kuchenną. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki (mi wyszło z tej proporcji 8 sztuk).
  • Gotowe naleśniki czekoladowe smarujemy masłem orzechowym, na nim układamy pokrojone w plasterki banany.
  • Złożone naleśniki podsmażamy z obu stron na maśle. A przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kakao, można też je polać jogurtem lub śmietanką.

Smacznego!

Ala

Przepis pochodzi z książki z przepisami Pawła Małeckiego, z cyklu „Cukiernia Lidla”.