Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- Mleko 3,2% – 500 ml;
- Mąka tortowa – 200 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Kakao ciemne w proszku – 1 łyżka;
- Olej rzepakowy – 4 łyżki;
- Sól – szczypta.
Dodatkowo:
- Olej – do smażenia
- Banany – 4 sztuki;
- Masło orzechowe;
- Cukier puder, jogurt, śmietanka – opcjonalnie.
Przepis na naleśniki czekoladowe z bananami:
- Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy lub mieszamy ręcznie.
- W przypadku ręcznego przygotowania ciasta robimy to w następującej kolejności – do miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę oraz kakao.
- Następnie stopniowo dolewamy mleko i olej mieszając ciasto tak, żeby nie było grudek.
- Na tym etapie posługuję się drewnianym koziołkiem.
- Gdy całe mleko już jest wlane, dodajemy jajka i całość łączymy rózgą kuchenną. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki (mi wyszło z tej proporcji 8 sztuk).
- Gotowe naleśniki czekoladowe smarujemy masłem orzechowym, na nim układamy pokrojone w plasterki banany.
- Złożone naleśniki podsmażamy z obu stron na maśle. A przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kakao, można też je polać jogurtem lub śmietanką.
Smacznego!
Ala
Przepis pochodzi z książki z przepisami Pawła Małeckiego, z cyklu „Cukiernia Lidla”.