Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko 3,2% – 250 ml;
  • Mąka gryczana – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie:

  • Creme fraiche – 250 ml (można zastąpić kwaśną śmietaną 18% – 22%);
  • Gotowane buraczki starte na grubych oczkach – 1 szklanka;
  • Fasolka flażoletka (z puszki) – 1 puszka o pojemności 425 ml;
  • Majonez – 2 łyżki;
  • Sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.
  • Olej lub oliwa do smażenia naleśników.

Przepis na naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką:

  • Do miski wsypujemy szczyptę soli oraz mąkę gryczaną, dolewamy mleko mieszając całość rózgą kuchenną lub miksując.
  • Następnie wbijamy jajka, dodajemy olej, mieszamy/miksujemy aż ciasto będzie jednolite.
  • Ciasto naleśnikowe odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 20-30 minut.
  • Naleśniki smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • W misce łączymy creme fraiche z sokiem cytrynowym oraz majonezem.
  • Dodajemy ugotowane wcześniej i starte buraczki, flażoletkę, całość mieszamy i przyprawiamy sola i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
  • Przestudzone naleśniki nadziewamy, rolujemy lub składamy, przybieramy natką pietruszki.

 

naleśniki z mąki gryczanej

Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką – uwagi:

  • Fasolkę flażoletkę można zastąpić fasolą białą lub czerwoną, a także gotowanym bobem (jak było w oryginalnym przepisie).
  • Jeśli chodzi o wybór maki gryczanej, to mi najlepiej pracuje się z mąką Symbio, nie polecam do naleśników mąki gryczanej pełnoziarnistej.

Smacznego!

Ala