Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- Mleko 3,2% – 250 ml;
- Mąka gryczana – 100 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Olej rzepakowy – 2 łyżki;
- Sól – szczypta.
Nadzienie:
- Creme fraiche – 250 ml (można zastąpić kwaśną śmietaną 18% – 22%);
- Gotowane buraczki starte na grubych oczkach – 1 szklanka;
- Fasolka flażoletka (z puszki) – 1 puszka o pojemności 425 ml;
- Majonez – 2 łyżki;
- Sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.
- Olej lub oliwa do smażenia naleśników.
Przepis na naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką:
- Do miski wsypujemy szczyptę soli oraz mąkę gryczaną, dolewamy mleko mieszając całość rózgą kuchenną lub miksując.
- Następnie wbijamy jajka, dodajemy olej, mieszamy/miksujemy aż ciasto będzie jednolite.
- Ciasto naleśnikowe odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 20-30 minut.
- Naleśniki smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy farsz.
- W misce łączymy creme fraiche z sokiem cytrynowym oraz majonezem.
- Dodajemy ugotowane wcześniej i starte buraczki, flażoletkę, całość mieszamy i przyprawiamy sola i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
- Przestudzone naleśniki nadziewamy, rolujemy lub składamy, przybieramy natką pietruszki.
Naleśniki gryczane z buraczkami i fasolką – uwagi:
- Fasolkę flażoletkę można zastąpić fasolą białą lub czerwoną, a także gotowanym bobem (jak było w oryginalnym przepisie).
- Jeśli chodzi o wybór maki gryczanej, to mi najlepiej pracuje się z mąką Symbio, nie polecam do naleśników mąki gryczanej pełnoziarnistej.
Smacznego!
Ala