Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Na naleśniki z pieczarkami miałam ochotę od dawna. Przebolałam fakt, że będę musiała kilka naleśników odłożyć, bo dziewczyny pieczarek nie ruszą, za to z Nutellą zjedzą wszystko. Zamiast tradycyjnego ciasta naleśnikowego, zrobiłam ciasto pszenno-ziemniaczane. Naleśniki wyszły bardzo delikatne, bardziej elastyczne od zwykłych. Polecam to ciasto wszystkim, którzy mają w planie jakieś wymyślne zwijanie naleśników. Pasuje ono do nadzienia słodkiego i wytrawnego.

Ciasto naleśnikowe jest rzadsze od tradycyjnego, zbliżone konsystencją do niskoprocentowej śmietanki.

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami
Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Przepis na naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami – składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko – 500 ml (użyłam 3,2%);
  • Woda – 500 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 1,5 szklanki;
  • Mąka ziemniaczana – 1,5 szklanki;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar M);
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Nadzienie:

  • Pieczarki – 1 kg;
  • Cebule – 2 średnie;
  • Śmietana kwaśna 22% – 3 pełne łyżki;
  • Sól, pieprz, olej.

Jak zrobić naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami:

Do naczynia wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól, oba rodzaje mąki, jajka – mieszamy wszystko rózgą kuchenną lub mikserem aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstawiamy na jakieś 30 minut.

Pieczarki obieramy, tniemy w plasterki. Cebule drobno siekamy. Cebule i pieczarki podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę – mieszamy, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.

Ciasto naleśnikowe mieszamy zawsze przed nabraniem porcji do smażenia. Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, nakładając na nią uprzednio odrobinę tłuszczu (oliwa ze spryskiwaczem świetnie się sprawdza). Na gotowe naleśniki nakładamy nadzienie pieczarkowe i zwijamy w rulon, albo składamy w trójkąt lub kopertę.

Żeby naleśniki nie stygły, można rozgrzać piekarnik do 120 stopni C i gotowe naleśniki wraz z nadzieniem układać w żaroodpornym naczyniu, które będzie sobie czekało w cieple. Najważniejsze, żeby wszyscy domownicy usiedli do wspólnego, ciepłego posiłku.

Inne:

Jeśli macie ochotę na inne naleśniki zapraszam po przepisy:

Naleśniki gryczane

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki tradycyjne z twarogiem i truskawkami

Smacznego!

Ala


3 przemyślenia nt. „Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

  1. Ja też lubię przepis na naleśniki te na ostro z pieczarkami i te na słodko z twarogiem i truskawkami. Teraz truskawek mnóstwo, więc warto korzystać 🙂

  2. Pysznie wyglądają te naleśniki, idealne na obiad. Gdzie znajdę na tej stronie jakiś przepis na naleśniki na słodko? Kiedyś widziałam i nie wiem gdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *