Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami – składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- Mleko – 500 ml (użyłam 3,2%);
- Woda – 500 ml;
- Mąka pszenna typ 500 – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
- Mąka ziemniaczana – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
- Jajka – 3 sztuki (rozmiar M);
- Sól – szczypta;
- Olej – do smażenia.
Nadzienie:
- Pieczarki – 1 kg;
- Cebule – 2 średnie;
- Śmietana kwaśna 22% – 3 pełne łyżki;
- Sól, pieprz, olej.
Przepis na naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami:
- Do naczynia wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól, oba rodzaje mąki, jajka – mieszamy wszystko rózgą kuchenną aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto odstawiamy na 30 minut.
- Pieczarki obieramy, tniemy w plasterki. Cebule drobno siekamy.
- Cebule i pieczarki podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę – mieszamy, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.
- Ciasto naleśnikowe mieszamy zawsze przed nabraniem porcji do smażenia.
- Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, nakładając na nią uprzednio odrobinę tłuszczu (oliwa ze spryskiwaczem świetnie się sprawdza).
- Na gotowe naleśniki nakładamy nadzienie pieczarkowe i zwijamy w rulon, albo składamy w trójkąt lub kopertę.
- Żeby naleśniki nie stygły, można rozgrzać piekarnik do 150 stopni C i gotowe naleśniki wraz z nadzieniem układać w żaroodpornym naczyniu, które będzie sobie czekało w cieple.
- Najważniejsze, żeby wszyscy domownicy usiedli do wspólnego, ciepłego posiłku.
Smacznego!
Ala