Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami

Naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami – składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko – 500 ml (użyłam 3,2%);
  • Woda – 500 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
  • Mąka ziemniaczana – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar M);
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Nadzienie:

  • Pieczarki – 1 kg;
  • Cebule – 2 średnie;
  • Śmietana kwaśna 22% – 3 pełne łyżki;
  • Sól, pieprz, olej.

Przepis na naleśniki pszenno-ziemniaczane z pieczarkami:

  • Do naczynia wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól, oba rodzaje mąki, jajka – mieszamy wszystko rózgą kuchenną aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
  • Ciasto odstawiamy na 30 minut.
  • Pieczarki obieramy, tniemy w plasterki. Cebule drobno siekamy.
  • Cebule i pieczarki podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę – mieszamy, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.
  • Ciasto naleśnikowe mieszamy zawsze przed nabraniem porcji do smażenia.
  • Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, nakładając na nią uprzednio odrobinę tłuszczu (oliwa ze spryskiwaczem świetnie się sprawdza).
  • Na gotowe naleśniki nakładamy nadzienie pieczarkowe i zwijamy w rulon, albo składamy w trójkąt lub kopertę.
  • Żeby naleśniki nie stygły, można rozgrzać piekarnik do 150 stopni C i gotowe naleśniki wraz z nadzieniem układać w żaroodpornym naczyniu, które będzie sobie czekało w cieple.
  • Najważniejsze, żeby wszyscy domownicy usiedli do wspólnego, ciepłego posiłku.

naleśniki z pieczarkami

Smacznego!

Ala