Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- Mleko – 1,5 szklanki;
- Woda – 1,5 szklanki (użyłam delikatnie gazowanej);
- Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki o pojemności 250 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Sól – szczypta;
Twaróg ze śmietaną:
- Twaróg – 250 g;
- Śmietana kwaśna – 180 g;
- Cukier – do smaku;
Dodatkowo:
- Truskawki;
- Olej do smażenia;
- Cukier puder – do posypania.
Przepis na naleśniki z truskawkami i twarogiem:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli.
- Wlewamy wodę i mleko mieszając całość rózgową trzepaczką.
- Na koniec dodajemy jajka, mieszamy.
- Ciasto powinno mieć gładką, śmietankową konsystencję.
- Jeśli trzeba skorygować jego gęstość, dodajemy wodę (gdy wydaje nam się za gęste) lub mąkę (jeśli uważamy, że jest za rzadkie).
- Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut do lodówki, żeby sobie „odpoczęło”.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozwalam mu się ogrzać przez jakieś 10 minut.
- Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Naleśniki smażymy cienkie, albo grube – jak lubicie.
- Ja do twarogu i owoców uwielbiam grubsze naleśniki, cienkie najbardziej smakują mi z wytrawnym nadzieniem, albo słodkim, ale o kremowej konsystencji.
- Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego kwaśną śmietanę i cukier, całość łączymy.
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Na naleśniki nakładamy twaróg i truskawki, składamy naleśniki w ulubiony sposób.
Smacznego!
Ala