Naleśniki z truskawkami i twarogiem

Naleśniki z truskawkami i twarogiem

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko – 1,5 szklanki;
  • Woda – 1,5 szklanki (użyłam delikatnie gazowanej);
  • Mąka pszenna typ 5000 – 2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;

Twaróg ze śmietaną:

  • Twaróg – 250 g;
  • Śmietana kwaśna – 180 g;
  • Cukier – do smaku;

Dodatkowo:

  • Truskawki;
  • Olej do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Przepis na naleśniki z truskawkami i twarogiem:

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli.
  • Wlewamy wodę i mleko mieszając całość rózgową trzepaczką.
  • Na koniec dodajemy jajka, mieszamy.
  • Ciasto powinno mieć gładką, śmietankową konsystencję.
  • Jeśli trzeba skorygować jego gęstość, dodajemy wodę (gdy wydaje nam się za gęste) lub mąkę (jeśli uważamy, że jest za rzadkie).
  • Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut do lodówki, żeby sobie „odpoczęło”.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto i pozwalam mu się ogrzać przez jakieś 10 minut.
  • Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Naleśniki smażymy cienkie, albo grube – jak lubicie.
  • Ja do twarogu i owoców uwielbiam grubsze naleśniki, cienkie najbardziej smakują mi z wytrawnym nadzieniem, albo słodkim, ale o kremowej konsystencji.
  • Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego kwaśną śmietanę i cukier, całość łączymy.
  • Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki.
  • Na naleśniki nakładamy twaróg i truskawki, składamy naleśniki w ulubiony sposób.

Smacznego!

Ala