Składniki:
- Jaja – 5 sztuk;
- Mąka pszenna – 3 łyżki;
- Cukier puder – 2 łyżki + do posypania;
- Sól – szczypta
- Masło – 2 łyżki;
- Opcjonalnie – rodzynki, konfitura, płatki migdałowe, świeże owoce.
Przepis na omlet cesarski:
- Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy po kolei żółtka delikatnie ubijając, na koniec wsypujemy przesianą mąkę i staramy się ją tak wmieszać żeby nie popsuć puszystej struktury naszej masy jajecznej.
- Na patelni rozgrzewamy masło (nie grzejemy zbyt gwałtownie, żeby się nie spaliło) i wlewamy naszą masę jajeczną.
- Gdy masa od spodu się zetnie, a na wierzchu będzie jeszcze pianka, tniemy omlet łyżką na małe kawałki i mieszamy.
- W trakcie smażenia posypujemy omlet cukrem pudrem i dalej delikatnie podsmażamy, żeby cukier oblepił poszczególne kawałeczki i zaczął się delikatnie karmelizować.
- Przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i śniadanie gotowe!
- Przed smażeniem, możemy wrzucić do masy jajecznej sparzone rodzynki (gdy córka nabierze biegłości w gryzieniu wrócę z chęcią do tej wersji).
- Bardzo lubię omlet cesarski (Kaiserschmarrn) z dodatkiem konfitury wiśniowej lub świeżych borówek.
Smacznego!
Ala