Składniki:
Proporcje dla 2 osób:
- Kurki świeże – 250 g;
- Cebula – 1 średnia;
- Jajka – 4 duże;
- Zimna woda – 2 łyżki;
- Masło – 3 łyżki;
- Sól, pieprz, koperek/pietruszka.
Przepis na omlet z kurkami:
- Kurki czyścimy (ja używam do tego pędzelka lub miękkiej szczoteczki do zębów i czyszczę grzyby pod bieżącą wodą).
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor.
- Do cebuli dodajemy kurki i dusimy je około kwadransa. Pod koniec duszenia wsypujemy łyżkę ulubionej zieleniny.
- Jajka wbijamy do miski i przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepujemy je z dodatkiem zimnej wody, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wylewamy masę jajeczną.
- Gdy masa zacznie ścinać się od spodu, przesuwamy delikatnie marszcząc ją do środka patelni i manewrujemy patelnią tak, żeby surowa masa jajeczna spływała na wolną część patelni.
- Kiedy omlet mamy ścięty, wykładamy na jego połowę kurki.
- Unosząc brzeg patelni składamy omlet na pół (możemy sobie pomóc łopatką).
- Gotowy omlet z kurkami zsuwamy na talerz, przybieramy go kilkoma odłożonymi wcześniej kurkami i zieleniną, natychmiast podajemy.
Smacznego!
Ala