Omlet z kurkami

Omlet z kurkami

Składniki:

Proporcje dla 2 osób:

  • Kurki świeże – 250 g;
  • Cebula – 1 średnia;
  • Jajka – 4 duże;
  • Zimna woda – 2 łyżki;
  • Masło – 3 łyżki;
  • Sól, pieprz, koperek/pietruszka.

Przepis na omlet z kurkami:

  • Kurki czyścimy (ja używam do tego pędzelka lub miękkiej szczoteczki do zębów i czyszczę grzyby pod bieżącą wodą).
  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor.
  • Do cebuli dodajemy kurki i dusimy je około kwadransa. Pod koniec duszenia wsypujemy łyżkę ulubionej zieleniny.
  • Jajka wbijamy do miski i przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepujemy je z dodatkiem zimnej wody, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wylewamy masę jajeczną.
  • Gdy masa zacznie ścinać się od spodu, przesuwamy delikatnie marszcząc ją do środka patelni i manewrujemy patelnią tak, żeby surowa masa jajeczna spływała na wolną część patelni.
  • Kiedy omlet mamy ścięty, wykładamy na jego połowę kurki.
  • Unosząc brzeg patelni składamy omlet na pół (możemy sobie pomóc łopatką).
  • Gotowy omlet z kurkami zsuwamy na talerz, przybieramy go kilkoma odłożonymi wcześniej kurkami i zieleniną, natychmiast podajemy.

omlet nadziewany kurkami

Smacznego!

Ala