Owsianka kokosowa z morelami

Owsianka kokosowa z morelami

Składniki (na 2 porcje):

  • Płatki owsiane – 100 g;
  • Mleczko kokosowe – 200 g;
  • Suszone morele – 8 sztuk;
  • Słonecznik – 1 łyżka;
  • Miód – 1 łyżka;
  • Woda, sól.

Owsianka kokosowa z morelami – wykonanie:

  • Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane i słonecznik.
  • Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, dodajemy do nich szczyptę soli, słonecznik i morele pokrojone w paski.
  • Zalewamy wszystko wrzątkiem i odstawiamy na czas wchłonięcia wody przez płatki (wrzątku nalewamy do poziomu płatków).
  • Kiedy płatki napęcznieją, dodajemy mleczko kokosowe, całość podgrzewamy i dosładzamy do smaku.
  • Owsianka kokosowa stanowi ciekawą odmianę dla tradycyjnej owsianki.

Smacznego!

Ala