Składniki (na 2 porcje):
- Płatki owsiane – 100 g;
- Mleczko kokosowe – 200 g;
- Suszone morele – 8 sztuk;
- Słonecznik – 1 łyżka;
- Miód – 1 łyżka;
- Woda, sól.
Owsianka kokosowa z morelami – wykonanie:
- Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane i słonecznik.
- Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, dodajemy do nich szczyptę soli, słonecznik i morele pokrojone w paski.
- Zalewamy wszystko wrzątkiem i odstawiamy na czas wchłonięcia wody przez płatki (wrzątku nalewamy do poziomu płatków).
- Kiedy płatki napęcznieją, dodajemy mleczko kokosowe, całość podgrzewamy i dosładzamy do smaku.
- Owsianka kokosowa stanowi ciekawą odmianę dla tradycyjnej owsianki.
Smacznego!
Ala