Pączki czekoladowe z konfiturą morelową

Pączki czekoladowe z konfiturą morelową

Składniki:

  • Drożdże świeże – 45 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 500 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Masło – 150 g;
  • Kakao – 50 g;
  • Cukier – 100 g;
  • Sól – szczypta;
  • Konfitura morelowa – 220 g;
  • Spirytus lub wódka – 1 łyżeczka (można pominąć);
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia;
  • Cukier puder do posypania.

Przepis na pączki czekoladowe z konfiturą morelową:

  • Mleko podgrzewamy na tyle, żeby było letnie, rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże.
  • Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sól.
  • Do suchych składników wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko z drożdżami oraz stopione masło i spirytus.
  • Całość wyrabiamy (powinno odchodzić od dłoni, jeśli tak nie jest dosypujemy mąkę), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie mu to około godziny.
  • Po upływie tego czasu, ciasto zagniatamy.
  • Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z nich w dłoni krążki, na środku których nakładamy łyżeczkę konfitur i zalepiamy brzegi ciasta nad nadzieniem.
  • Tak przygotowany pączek kulamy jeszcze chwilę w dłoniach żeby poprawić jego kształt, a następnie odkładamy zlepieniem w dół na posypaną mąką stolnicę (pączki oczekujące na usmażenie dobrze jest przykryć ściereczką żeby nie obsychały).
  • Czynności powtarzamy aż do wykorzystania ciasta.
  • Rozgrzewamy tłuszcz i zabieramy się do smażenia pączków.
  • Smażymy je najpierw zalepieniem w górę, potem odwracamy.
  • Przy smażeniu pamiętajmy, że w gorącym tłuszczu pączki rosną, więc wkładamy ich tyle do rondla, żeby na wyrośnięcie miały miejsce.
  • Po drugie trzeba być uważnym, bo przy ciemnym cieście nie widać, czy pączki się rumienią. Starajmy się więc nie przedobrzyć i ich nie spalić.
  • Po smażeniu wykładamy pączki na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Gdy są jeszcze ciepłe obtaczamy je w cukrze pudrze. No i nie muszę chyba pisać, że pączki czekoladowe na świeżo są najlepsze!
  • Z podanych proporcji wyszło mi 25 pączków.

pączki czekoladowe z konfiturą morelową

Smacznego!

Ala

  • Pączki przygotowałam według przepisu Tessy Capponi-Borawskiej znalezionego w kulinarnym dodatku do Twojego Stylu.