Składniki:
- Drożdże świeże – 45 g;
- Mleko – 250 ml;
- Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 500 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Masło – 150 g;
- Kakao – 50 g;
- Cukier – 100 g;
- Sól – szczypta;
- Konfitura morelowa – 220 g;
- Spirytus lub wódka – 1 łyżeczka (można pominąć);
- Olej lub inny tłuszcz do smażenia;
- Cukier puder do posypania.
Przepis na pączki czekoladowe z konfiturą morelową:
- Mleko podgrzewamy na tyle, żeby było letnie, rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże.
- Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sól.
- Do suchych składników wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko z drożdżami oraz stopione masło i spirytus.
- Całość wyrabiamy (powinno odchodzić od dłoni, jeśli tak nie jest dosypujemy mąkę), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie mu to około godziny.
- Po upływie tego czasu, ciasto zagniatamy.
- Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z nich w dłoni krążki, na środku których nakładamy łyżeczkę konfitur i zalepiamy brzegi ciasta nad nadzieniem.
- Tak przygotowany pączek kulamy jeszcze chwilę w dłoniach żeby poprawić jego kształt, a następnie odkładamy zlepieniem w dół na posypaną mąką stolnicę (pączki oczekujące na usmażenie dobrze jest przykryć ściereczką żeby nie obsychały).
- Czynności powtarzamy aż do wykorzystania ciasta.
- Rozgrzewamy tłuszcz i zabieramy się do smażenia pączków.
- Smażymy je najpierw zalepieniem w górę, potem odwracamy.
- Przy smażeniu pamiętajmy, że w gorącym tłuszczu pączki rosną, więc wkładamy ich tyle do rondla, żeby na wyrośnięcie miały miejsce.
- Po drugie trzeba być uważnym, bo przy ciemnym cieście nie widać, czy pączki się rumienią. Starajmy się więc nie przedobrzyć i ich nie spalić.
- Po smażeniu wykładamy pączki na ręcznik papierowy do odsączenia.
- Gdy są jeszcze ciepłe obtaczamy je w cukrze pudrze. No i nie muszę chyba pisać, że pączki czekoladowe na świeżo są najlepsze!
- Z podanych proporcji wyszło mi 25 pączków.
Smacznego!
Ala
- Pączki przygotowałam według przepisu Tessy Capponi-Borawskiej znalezionego w kulinarnym dodatku do Twojego Stylu.