Pączki dyniowe z powidłami

Pączki dyniowe z powidłami

Składniki:

  • Puree z dyni hokkaido – 500 g;
  • Mąka pszenna luksusowa – 600 g;
  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Cukier – 1 łyżka;
  • Mleko – 100 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Spirytus lub wódka – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta;
  • Powidła śliwkowe – ok. 380 g;
  • Cukier puder i woda – na lukier;
  • Olej – do smażenia.

Przepis na pączki dyniowe z powidłami:

  • Dynię myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy łyżką pestki i mniej zwarty miąższ.
  • Dynię układamy na blasze skórką do góry i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Po upieczeniu zdejmujemy miąższ i miksujemy na gładką pulpę.
  • Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozczynią. Podgrzewamy mleko do ok. 37 stopni C, topimy masło.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy mleko, puree z dyni, masło, żółtka, rozczynione drożdże i spirytus – wyrabiamy sprężyste ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Cytrynę starannie myjemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę.
  • Po wyrośnięciu ciasto zbijamy łyżką, dodajemy skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy.
  • Dłonie natłuszczamy olejem, nabieramy porcję ciasta (ok 60 g), ciasto spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczką powidła, zalepiamy nadzienie.
  • Formujemy pączek i odkładamy go do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
  • Powierzchnia na której wyrastają pączki powinna być posypana cienką warstwą mąki.
  • Czynność powtarzamy aż do skończenia ciasta.
  • Rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna mieć około 5 cm głębokości). Pączki smażymy partiami wkładając je zlepieniem w górę.
  • Pamiętajcie żeby nie smażyć pączków na maksymalnej mocy pola grzewczego, bo nie dość że się spalą, to w środku będą surowe.
  • Gotowe pączki dyniowe wykładamy na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe lukrujemy.

pączki dyniowe z powidłami

Smacznego!

Ala