pączki z powidłami

Pączki dyniowe z powidłami

Pączki dyniowe z powidłami

Pączki dyniowe z powidłami przygotowałam na podstawie przepisu na pączki ziemniaczane. Zamieniłam jedynie ziemniaki na puree z dyni i musiałam wrobić ciut więcej mąki. Pączki wyszły sprężyste, wilgotne, no i ten cudny kolor! Za nadzienie posłużyły mi powidła strzeleckie, w które zaopatrzyłam się przy okazji tegorocznego Święta Śliwki.

pączki dyniowe z powidłami strzeleckimi
Pączki dyniowe z powidłami

Przepis na pączki dyniowe z powidłami – składniki:

  • Puree z dyni hokkaido – 500 g;
  • Mąka pszenna luksusowa – 600 g;
  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Cukier – 1 łyżka;
  • Mleko – 100 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Żółtka – 4 sztuki;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Spirytus lub wódka – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta;
  • Powidła śliwkowe – ok. 380 g;
  • Cukier puder i woda – na lukier;
  • Olej – do smażenia.

Jak zrobić pączki dyniowe z powidłami:

Dynię myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy łyżką pestki i mniej zwarty miąższ. Dynię układamy na blasze skórką do góry i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu zdejmujemy miąższ i miksujemy na gładką pulpę.

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozczynią. Podgrzewamy mleko do ok. 37 stopni, topimy masło.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy mleko, puree z dyni, masło, żółtka, rozczynione drożdże i spirytus – wyrabiamy sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Cytrynę starannie myjemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę. Po wyrośnięciu ciasto zbijamy łyżką, dodajemy skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy.

Dłonie natłuszczamy olejem, nabieramy porcję ciasta (ok 60 g), ciasto spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczką powidła, zalepiamy nadzienie. Formujemy pączek i odkładamy go do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Powierzchnia na której wyrastają pączki powinna być posypana cienką warstwą mąki. Czynność powtarzamy aż do skończenia ciasta.

Rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna mieć około 5 cm głębokości). Pączki smażymy partiami wkładając je zlepieniem w górę. Pamiętajcie żeby nie smażyć pączków na maksymalnej mocy pola grzewczego, bo nie dość że się spalą, to w środku będą surowe.

Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe lukrujemy.

Smacznego!

Ala

Zobacz także:

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *