Składniki:
- Puree z dyni hokkaido – 500 g;
- Mąka pszenna luksusowa – 600 g;
- Drożdże świeże – 50 g;
- Cukier – 1 łyżka;
- Mleko – 100 ml;
- Masło – 100 g;
- Żółtka – 4 sztuki;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Spirytus lub wódka – 1 łyżka;
- Sól – szczypta;
- Powidła śliwkowe – ok. 380 g;
- Cukier puder i woda – na lukier;
- Olej – do smażenia.
Przepis na pączki dyniowe z powidłami:
- Dynię myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy łyżką pestki i mniej zwarty miąższ.
- Dynię układamy na blasze skórką do góry i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Po upieczeniu zdejmujemy miąższ i miksujemy na gładką pulpę.
- Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozczynią. Podgrzewamy mleko do ok. 37 stopni C, topimy masło.
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy mleko, puree z dyni, masło, żółtka, rozczynione drożdże i spirytus – wyrabiamy sprężyste ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
- Cytrynę starannie myjemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę.
- Po wyrośnięciu ciasto zbijamy łyżką, dodajemy skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy.
- Dłonie natłuszczamy olejem, nabieramy porcję ciasta (ok 60 g), ciasto spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczką powidła, zalepiamy nadzienie.
- Formujemy pączek i odkładamy go do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
- Powierzchnia na której wyrastają pączki powinna być posypana cienką warstwą mąki.
- Czynność powtarzamy aż do skończenia ciasta.
- Rozgrzewamy olej (warstwa oleju powinna mieć około 5 cm głębokości). Pączki smażymy partiami wkładając je zlepieniem w górę.
- Pamiętajcie żeby nie smażyć pączków na maksymalnej mocy pola grzewczego, bo nie dość że się spalą, to w środku będą surowe.
- Gotowe pączki dyniowe wykładamy na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe lukrujemy.
Smacznego!
Ala